ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЯЛ СВЯТ! Скандални документи! ДС – Благоевград: Хората си искат частната собственост!

 Болшинството от населе­нието държи на частната собственост и на ТКЗС-та гледат с недоверие. Това е констатирала Държавна сигурност в Горна Джумая (Благоевград от 1950 г.) в лично строго поверителен доклад по линия на селя­чеството в Горно Джумай­ски сектор ДС от ноември 1949 г.

 От документа става ясно, че въпросът за ТКЗС заема важно място в разговори­те на населението заема въпросът за ТКЗС и той се ко­ментира от всич­ки.

 Новите трудово-коопера­тиивни земеделски стопан­ства, създавани тогава с насилствената колективиза­ция обаче не са се ползвали с доверието на хората в Пи­ринския край.

 Те са давали примери с ТКЗС-та, „където в началото работата не вървеше”, се по­сочва в доклада на ДС.

 С най-голямо недоверие са по-за­мож­ните селяни, които режи­мът оп­ределя по съ­ветски образец като ку­лаци.

 

 Мно­зина от селяни­те са из­чаквали развоя на ТКЗС, като са наблю­давали случва­щото се в село Лъки, където хората започ­ нали да на­пускат комунистическия кооператив.

 

Засегнат е въпросът с на­рядите, за което се отбе­лязва, че мнозинството е против нарядната система, въведена от режима на БКП.

В доклада се посочва и статистика за бягствата от района в чужбина, като пра­ви впечатление, че най-ви­сок процент от тях (56%) са от страна на бедни хора. Докладът е подписан от небези­вестният Костадин Кюлюмов, който през 1967 г. ста­ва зам.-на­чалник на създаденото тогава Шес­то управле­ние на ДС за борба с иде­ологическа­та диверсия и отговаря за контро­ла сред пи­ сателските среди.

 Докумен­тът е включен в разшире­ния електро­нен вариант на сборника „Държавна си­гурност и ко­лективизация­та 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

Силвия Стоянова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене