Гърция се бори с огромни горски пожари (СНИМКИ)

Огромни горски пожари бушуват в Гърция. Огнената стихия достигна до гръцката столица Атина. Започнала е евакуация на големия квартал „Рафина”.

Огнищата тръгнаха в крайбрежието източно от града, близо до Кинета, Атика, район на около 50 километра западно от Атина. В гасенето на огъня там се включиха 60 огнеборци и 25 пожарни коли, четири самолета и два хеликоптера. Димът в района е много гъст, което допълнително усложнява ситуацията. Затворен за движение е пътният участък Атина – Коринт, от 39-ти до 57-ми км. Забранено е преминаването и по стария път Атина – Коринт. Общественият транспорт в района не функционира.

Пожар Гърция
БГНЕС

Друг пожар избухна в 17,00 ч местно време в кв. Пендели, Атина.

Пожар в района на град Ханя, остров Крит, продължава да бушува от по-рано през деня. Вследствие на огъня е прекъснато движението на превозни средства в част от националния път Ханя-Ретимно, където също се образували опашки от автомобили.

Пожар Гърция
БГНЕС

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев разговаря с временно управляващия българското посолство в Атина Веселин Иванов във връзка със ситуацията с пожарите. До момента в посолството ни в Гърция няма постъпила информация за засегнати или бедстващи български граждани вследствие на пожара. МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в районите на пожарите, да се информират предварително за актуалната ситуация, да избягват засегнатите от огнената стихия места и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Посолството на Република България в Гърция е в постоянен контакт с местните власти и следи развитието на обстановката. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106, +30 210 67 48 107.

пожар Атика
БГНЕС

Прогнозата за времето в Гърция е за температури около 40 градуса. Властите предупреждават, че рискът от горски пожари остава висок.

 

/нова тв

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене