Атанас Кръстин вече официално е посланик на България в Русия

 Президентският секретар Атанас Кръстин вече официално е посланик на България в Русия. В началото на юли в Държавен вестник бе публикуван указ на държавния глава за официалното му назначаване.

 Кръстин смени дългогодишния посланик на страната ни в Москва Бойко Коцев. За смяната се разбра от интервю на премиера Бойко Борисов през февруари по Би Ти Ви, в което той обяви, че изборът на новия дипломат е по предложение на Румен Радев. Официалното решение на Министерския съвет бе взето в началото на април. През май Кръстин придружаваше Радев на посещението му в Москва и Сочи.

 Атанас Кръстин е роден през 1958 г. в град Гоце Делчев. Завършил е международни отношения в УНСС в София и МГИМО в Москва, курсове на федералното министерство на външните работи на Германия в Бон и Берлин, както и в Центъра по въпросите на сигурността „Джордж Маршал“ в Гармиш-Партенкирхен, Германия. От 1987 г. работи непрекъснато в Министерството на външните работи, като е преминал всички дипломатически рангове от аташе до посланик.
Ръководил е политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на Република България в Бавария и Баден-Вюртемберг (2006-2010 г.) генерален консул на Република България в Ниш, Република Сърбия (2012-2016 г.).

 Владее немски, английски, руски и виетнамски език.

 Назначен е за секретар по външната политика с указ на държавния глава от 23 януари 2017 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене