Кворумът провали вота на ГЕРБ

парламент

Очаквано, проблемът с кворума – този път обаче обърнал се срещу ГЕРБ, осуетява извънредното заседание на НС, свикано по внесения от хората на Борисов вот на недоверие срещу кабинета, заради състоянието на сектор Енергетика.
Масово депутатите от мнозинството днес отсъстваха. За сметка на това пък герберите бяха по местата си доста преди 10:00 часа, начален за пленарно заседание.
За разлика от народните представители, присъствието на медии в парламента бе значително.
Бившият регионален министър Лиляна Павлова, която е с контузия на крака, намери сили и дойде, за да се опита да осигури кворум за днешното заседание.
Сергей Станишев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Димитър Дъбов и Кирил Добрев от левицата дойдоха, за да „подпомогнат“ опозицията в опита им да съберат кворум.
7 депутати от ДПС пък бяха в пленарна зала за регистрацията и 4-ма националисти. Появата на енергийния министър Драгомир Стойнев предизвика опозицията да извика „Оставка“. Той обаче реагира с усмивка. 109 от 240 депутати бяха в зала, при необходими 121 за начало на дебатите.
Парламентарният шеф даде 20 минути почивка, след която отново ще бъде направен опит за начало на днешното извънредно заседание. В зала дойдоха премиерът Пламен Орешарски, министрите Даниела Бобева, Петър Чобанов.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не бе учуден от липсата на кворум в началото на днешното извънредно заседание на парламента, на което депутатите трябваше да обсъдят и гласуват поредния вот на недоверие на опозицията.
Все пак обаче експремиерът пожела да изчака 20-те минути почивка преди повторната регистрация за присъствие в пленарна зала, тъй като по думите му за българския парламент е нормално управляващата коалиция да не идват на работа.
„С 19-те човека, които подкрепят правителството, представете си какво управление има България“, отбеляза обаче в кулоарите на парламента Борисов.
Дори и след отпуснатите от парламентарния шеф 20 минути за събиране, обстановката в пленарна зала не бе по-различна.
Отново се регистрираха само 109 народни представители, готови да дебатират внесения вот на недоверие, което накара парламентарния шеф Михаил Миков спокойно да не открие заседание и да насрочи следващото – вече редовно, за сряда след изборите в неделя.
„Оставка“ скандираха отново депутатите от ГЕРБ, които бяха инициаторите на това извънредно и провалило се заради липсата на кворум заседание.
„Не става със скандиране, а става с присъствие“, се обърна към тях обаче председателят на Народното събрание.
След като разбраха, че няма да бъде обсъден и гласуван вотът на недоверие, герберите започнаха да викат в хор „Страхливци“. Това обаче не смути и малкото представители на управляващото мнозинство.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене