В Господинци: Тютюн по гръцки, но плащан по нашенски

 По десет лева за килограм тютюн очакват тази година производителите в гоцеделчевското село Господинци. Това лято местните избрали да отглеждат зеленото злато в родния край, вместо да се трудят по нивите в южната ни съседка. Решили да отглеждат реколтата по гръцки – с гръцки семена, по гръцки технологии, така, както са работили години наред при комшиите. Но дали цената за труда им ще бъде заплатена „по гръцки“, или по „български“ – това тепърва ще стане ясно, смята кметът на Господинци – Ахмед Ходжов.

 Тази сутрин той се разходи из тютюневите ниви в Господинци и поговори с местните производители, а след това сподели впечатленията си във фейсбук:

 За да върна спомена от детството си и да усетя отново мириса на тютюн, растението с което съм се родил, израснал и мина голяма част от живота ми – една ранна сутрин реших да посетя тютюневите плантации на семейство Молаали.

 Години наред много семейства от Господинци, включително и семейство Молаали, гледаха тютюн в Гърция, но от тази година нито едно семейство от моето село не се реши да отиде отново там. Няколко от тях решиха да гледат тютюн тук като по гръцки, гръцко семе, по гръцки начин и метод, така, както са сеели, копали, брали и низали там. И като стане един хубав тютюн, златолистен, голям, чист, да береш и да пееш…

 „Гледай, гледай само“ – така му се радва г-жа Селве Молаали, щастлива от плодовете на своя труд, тя ме развежда по тютюневата си нива. А до тях младото семейство Шевкет и Фатме Ворукови с родителите си и няколко аргати, берат, та не могат да се спрат.

 Да замениш строителна работа във Франция с четири декара тютюн е риск или сигурна инвестиция за добра печалба, но младият фермер Шевкет е избрал да бъде тук със семейство, сред близки, роднини, роден дом и роден край. И чака от четирите декара един тон тютюн. Миналата година казва, че е дал тютюн на цена седем лева, а сега се моли и надява цената да стане десет за килограм.

 Дано фирмите изкупвачи, политиците и правителството да го чуят, за да не стават тези млади хора на България бели роби на Запад, а да се радват и печелят от плодовете на нашата родна българска земя. Дали цена ДЕСЕТ лева наистина ще върне хора на полето, само времето занапред ще покаже, но младежи от селото шеговито се задяват, че вместо полето предпочитат морето./ilindenpres.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене