Световно първенство по футбол: Франция срещу Хърватия в спор за историческа титла

Само след няколко часа ще бъде сложен край на Световното първенство по футбол, а до заключителната среща за трофея достигнаха най-заслужители тимове. От едната страна на игрището ще имаме звездната селекция на Франция, която ще се бори за първо световно злато от 1998-а година насам. Срещу нея на стадион „Лужники“ обаче ще гледаме жадното за успех поколение на хърватския футбол, което надмина като постижение легендарната селекция на Давор Шукер, Роберт Просинечки и компания, които на Мондиал 1998 завоюваха бронзовите медали.

„Петлите“ са големият фаворит за трофея – както според всички анализатори, така и спореде букмейкъруте. Но „шахматистите“, които за пръв път ще играят в последната среща на този турнир няма да се дадат лесно. Битката е от 18:00 часа българско време на стадион „Лужники“. Може да следите финала Франция – Хърватия НА ЖИВО в Sportlive.bg.

ПЪТЯТ ДО ФИНАЛА

Франция спечели лесно своята група, а след това взе участие в мач №1 на Световното по футбол, в който спечели с 4:3 срещу Аржентина в драматична битка, в която на три пъти  се смени отборът, който води в резултата. Отборът беше категоричен в мачовете си след това, печелейки с 2:0 срещу Уругвай и с 1:0 срещу Белгия, като и в двата двубоя „петлите“ блестяха не с атомното си нападение, но с отличната си защита и перфектното позициониране при статични положения в атака.

Хърватия премина през една от най-тежките групи на Световното по фитбол, вземайки победа и трите си мача. В елиминациите обаче „шахматистите“ се преврънаха в първия отбор, преминал 2 пъти през дузпи и веднъж през продължения, за да е класира за финала.

СИЛНИ СТРАНИ

Франция разполага с най-голямата дълбочина в състава си на Световното по футбол. Дешан си позволи да не повика за турнира играчи, които биха били титуляри във всеки един друг отбор, но „петлите“ разполагат с много силно футболно поколение. Антоан Гризман, Пол Погба и компания показват сериозно израстване, тимът играе много дисциплинирано, разполага с почти перфектна защита, а в нападение с едни от най-добрите изпълнители в световен мащаб.

От другата страна обаче още по-опитна селекция от играчи, а големите лидери на Хърватия – Лука Модрич и Иван Ракитич, играят всяка година финали в Шампионска лига (поне един от двамата е на финал от 2013 година насам). В тях е и надеждата, че хърватите могат да се спрат Франция към втора световна титла – истински виртуози на играта в халфовата линия, които могат да контролират темпото на всеки един двубой.

СЛАБИ СТРАНИ

Антоан Гризман не прави най-силния възможен турнир, като до момента неговото представяне е „скрито“ зад силните изяви на играчи като Пол Погба, Килиан Мбапе и дори Оливие Жиру, който може и да няма гол, но изпълнява перфектно задачите, възложени му от страна на Дидие Дешан.

Умората ще бъде сериозен фактор в състава на Хърватия. Благодарение на пропуските на Англия и слабата халфова линия на тима, „шахматистите“ успяха да обърнат неопитния си съперник и да спечелят след продължения. Франция обаче е далеч по-добър тим в сравнение с „трите лъва“, а свежестта е на тяхна страна, като „петлите“ имаха и ден повече за възстановяване. Освен това 3 от 4-те гола, които Хърватия допусна в елиминациите, бяха при статични положения – нещо, от което бившият световен шампион може да се възползва.

ПРОБЛЕМИ В СЪСТАВИТЕ

Такива на този етап за Франция няма. Блейз Матуиди има проблем в областта на ребрата, като е под въпрос за срещата, но той беше отлично заменен от Корентен Толисо в предишния двубой, така че у Дешан не би трябвало да има притеснения относно мястото в халфовата линия.

При хърватите има малко повече въпросителни. Има доста играчи, които са се оплакали от проблеми с мускулите, но това е нормално за отбор, който е играл в 3 поредни мача продължения. Иван Перишич, героят от полуфиналната среща, и Иван Стринич имат най-сериозни проблеми с неразположение, но се очаква и двамата да са титуляри в предстоящия двубой.

ИСТОРИЯ

Презз 1998 година Хърватия поведе на Франция с гол на Давор Шукер в полуфиналите на Мондиала, но „петлите“ успяха да обърнат мача, а след това да спечелят и титлата. Хърватия няма победа над именития си съперник, а в последната си среща на голям шампионат (Евро 2004) двата тима завършиха наравно 2:2.

ВЕРОЯТНИ СТАРТОВИ 11

Франция: Лорис, Павар, Умтити, Варан, Ернандес, Канте, Погба, Толисо, Гризман, Мбапе, Жиру

Хърватия: Субашич, Върсалко, Вида, Ловрен, Стринич (Пиварич), Брозович, Модрич, Ракитич, Перишич, Ребич, Манджукич

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене