Бусове от София се изсипаха в село в Югозапада! Правят чуден бизнес

Природата помилва кюстендилското село Драговищица и там черешите продължават да се берат, съобщава струма.бг. 

„Ние бяхме сред малкото пощадени от времето. Нямаше много валежи и изкарахме една много добра продукция. Единствено при нас все още продължава брането на череши, тъй като се намираме на по-високо. Ето, и днес идваха с бусове от София и ни изкупуват плодовете по 2 лв. за кг. Явно ги продават по пазарите в столицата или по Черноморието“, твърди кметът на населеното място София Плачкова.

„В нашето село имахме 13 изкупвателни пункта. Наистина обаче цената на черешите беше много ниска. Даваха по 60-70 ст. на кг и те трябваше задължително да бъдат определен размер и сорт. Какво да се прави, ще продължим да се борим и да правим каквото ни е по силите, нямаме друг избор“, казват още овощари от Кюстендилско.

По данни от Института по земеделие черешовите насаждения в региона са 20 000 декара. „Преди години те бяха 28 000 декара. При тези условия обаче едва ли ще се увеличат площите, просто хората вече не могат да издържат финансово. По-голямата част от тях са на загуба“, заяви директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов.

Иначе 50% от черешовите насаждения в Кюстендилско останаха необрани, обявиха експерти от Института по земеделие в областния град. „Кампанията по прибирането на реколтата официално приключи преди два дни. Като цяло можем да обобщим, че през тази година имаше много череши, но дъждовете тотално ги съсипаха. Представете си, че в продължение на близо 2 месеца валеше почти всеки ден. Отделно от това, на няколко пъти градушка удари голяма част от масивите в региона. Знаете и за проблема с реализирането на продукцията ни. Просто нямаше кой да я купи или трябваше да я дадем за жълти стотинки“, обяснява 35-годишен овощар, който отчита загуби в размер на 30 хил. лв.

По негови думи огромна част от реколтата е останала по дърветата. Заради ниската изкупна цена от 60-70 ст. за кг е било невъзможно наемането на берачи. „Как да наема хора? Те искат по 40 ст. за кг. За мен остават едва 20 ст. С тях какво да покрия като разходи, просто си нямате представа колко съм на загуба през тази година“, разказва и 42-годишният Георги Филипов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене