Свържете се с нас

Новини

Депутати вярват в Бога и носят кръстчета, за да се предпазят от петък 13-и (ВИДЕО)

Published

на

Петък 13-и е. На този ден някои хора изпитват силни притеснения, когато настъпи това съвпадение от ден от седмицата и число от месеца, дори развиват фобия, пише Информационна агенция БГНЕС.

За други това е ден като всеки друг. Най-често срещаните суеверия са свързани с бариери, които сами си поставяме – Според някои на този ден не се предприемат пътувания; други смятат, че ако точно на 13-и счупят огледало ще имат седем години лош късмет, а ако черна котка ви мине пътя е на лош късмет.

Различното възприемане на този ден, признат от някои за фатален, провокира БГНЕС да попита депутати дали са суеверни и от какво се страхуват.

„Практически не съм, но не малка част от обществото има някакви суеверия по различни поводи. Мога да кажа, че имам и колеги такива и колеги със сериозни професии, които имат някакви суеверия, някакви фобии, за каквото и да е било. Фобиите са различен- от затворени пространства, от полет със самолет и от асансьори“, коментира философски депутатът от ВМРО Калин Поповски и разказа една показателна за него история.

„Бях войник в ЦСКА в медицинския отдел и събота и неделя осигурявахме състезания и тренировки на „Червено знаме”. Така на един петък 13-и имаше двама национални състезателя. Единият отказа да скача и да тренира за предстоящо първенство като каза, че на петък 13-и рискови скокове няма да прави. Другият продължи да тренира и направи една тежка контузия. Може би така е било писано, да не мислим, че точно на петък 13-и, но този, който си спести тренировките каза: Казах ли ти аз, на този ден не трябва да тренирам! Може да е било някакво странно съвпадение, но наистина стана на петък 13-и”, каза депутатът, който е член на здравната комисия.

Пред БГНЕС той призна, че се страхува от затворени пространства, например от асансьори, но тази фобия не се влияе от деня.

Според председателя на здравната комисия в НС Даниела Дариткова всеки е суеверен, но тя лично се бори със своите и въпреки това този ден поражда лека тревога. „Ако разчитаме на твърдата си вярва в Божията защита, когато се опитваме да бъдем добри и да я заслужим, аз вярвам, че суеверията трябва да се преодоляват. Аз смятам, че всеки човек, който е със здрав разум, се страхува, защото отчита една или друга реална или въображаема опасност, но все пак е добре наистина да сме здраво стъпили на земята и да разсъждаваме позитивно. Позитивното мислене води и до добро здраве ”, посочи тя. Дариткова призна, че носи кръстче на ръката и смята, че то я пази от всичко. А председателят на парламентарната социална комисия в парламента Хасан Адемов каза, че се страхува… от самия себе си.

„Аз се страхувам от самият себе си от нищо друго. Защото не знам как ще процедирам в различните житейски ситуации. Страхувам се, разбира се и от това да не реши съдбата да ме накаже по някакъв начин, но в крайна сметка никакво значение няма от какво се страхува човек, а както казва народът: Ако му е писано да се удави, няма да се обеси!”, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той добави, че свързва петък 13-и и с доста трагични събития и даде пример с тежката катастрофа с автобус на АМ „Тракия”, при която на 13.04, в района на Вакарел, загинаха 6-ма души, а 22 бяха ранени, сред тях и дете.

„Да се надяваме, че на този ден 13-и петък няма да се случи нищо подобно”, изрази надежда Адемов. Той добави още, че суеверието е въпрос на личен избор и това до голяма степен зависи от това как човек усеща нещата от гледна точка на своето себеусещане.

„Не бива чак толкова сериозно да вземаме нещата и трябва да възприемаме този ден както достатъчно сериозен от гледна точка на поведението, така и малко на смях, малко иронично, за да приемаме нещата такива каквито са“, каза в заключение Адемов.

Редактор: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / ТОП ПРЕСА

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
Реклама
loading...
Кликнете тук, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Спипаха 22- годишен от Рибново с наркотици

Публикувано

на

 В хода на проведена специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност на 13.07.2018 г., при извършване на проверка на М.К. (22 г.) от с. Рибново, общ. Гърмен, полицейски служители в откриват суха тревиста маса, с тегло 0,6 г, реагирала на канабис.

.

.

 

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Политика

Свободата на словото победи! Съдът в Благоевград го призна! Мариета победи!

Публикувано

на

Едно от достиженията на демокрацията, с което най-много се гордеят отвъд океана, е Първата поправка на конституцията, която гарантира свободата на словото. За съжаление и тук, както в много други области, не се вижда как ще ги стигнем скоро американците.Едно решение на Районен съд-Благоевград обаче, връща надеждата, че и у нас може да се борим за тази свобода и по-важното, свободата на словото да печели.

За мнозина от родните ни политици журналист е мръсна дума, а единствената му задача е да тича след победителите. Според данни на различни правозащитни организации у нас годишно се завеждат около 200 дела за клевета и обида срещу представители на печата и електронните медии. Когато към тях се прибавят и гражданските искове за обезщетение за нематериални вреди на основание Закона за задълженията и договорите, нещата се усложняват за журналистите.

По същата логика местният лидер на „Партия на зелените“ в Благоевград- Андон Тодоров, преди няколко месеца заведе дело срещу главния редактор на Blagoevgrad-news Мариета Димитрова.

В своята Искова молба, Тодоров обясняваше всички тревоги и страдания, които е преживял, заради текста от ноември миналата година. Тогава, на 28 ноември 2017 година, след поредна сесия на ОбС- Благоевград, публикувахме политически анализ на местните парламентаристи, анализ, в който споделяме ЛИЧНО мнение, защото вярваме, че имаме право да го правим. Живеем в демократична държава и силно вярваме в свободата на словото и мисълта.

В частта, отнасяща се за Андон Тодоров пишем, че той, до определен момент подкрепя кмета Камбитов – нещо, което лесно може да бъде проверено от протоколите, от сесии на ОбС-Благоевград, които са качени на сайта на община Благоевград.
Друг факт, който обиди Тодоров е, че споменаваме санирането на блокове и участието му във фирма, която е имала договор за тази дейност. Третият обиден факт, бе застрояването на зелените площи в града.

Към днешна дата вече има решение на Районен съд-Благоевград и съдия Гюлфие Яхова по въпросното дело. То напълно оправдава Мариета Димитрова и отхвърля всички обвинения на Тодоров.
„….написаното в статията не е позорящо, неморално, недостойно, а и не предизвиква еднозначна отрицателна оценка на обществото. Позорността е обективно качество на твърдението и не зависи от субективното отношение на определено лице към казаното за него. Следователно, щом изнесеното обстоятелство обективно не е позорно, е без значение дали ищецът се е почувствал засегнат. Чувствата са неговото субективно преживяване, отражение на личния му мироглед и ценностна система и съществуват изцяло в неговото съзнание, но в случая по реда на деликта те не могат да бъдат възмездявани, тъй като от изложеното по-горе е видно, че поведението на ответника-деликвент не може да се окачестви като противоправно по см. на чл. 45 от ЗЗД.
Тук следва да се посочи и това, че в практиката на ЕСПЧ е възприета тезата, че публичните личности, каквато безспорно е и ищецът в качеството си на председател на „Партия на зелените“ и общински съветник, следва да търпят по-широки граници на допустима критика. Изправен пред колизия между свободата на пресата и честта на публични личности, ЕСПЧ дава привилегия на пресата, като практиката е установила, че свободата на журналистите по чл. 10 ЕКПЧ може да включва в известна степен преувеличение или дори провокации от тяхна страна (Решение на ЕСПЧ по делото Prager and Oberschlik с/у А., 1995).“, пише в решението си съдия Яхова.

В него става ясно още, че за да бъдат квалифицирани едни твърдения като клевета, те трябва освен позорящи, да бъдат и доказано неверни – в случая обаче, не е така.

„Свободата на печата и средствата за масова информация, както и правото на мнение и на търсене и разпространяване на информация са защитени от чл. 40, ал. 1, чл. 39, ал. 1 и чл. 41, ал. 1 от Конституцията на Република България. Предмет на преценка при правомерността на публикацията следва да бъде съпоставката между правото на защита на честта и доброто име на ищеца по чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България и свободата на печата гарантирана чл. 40, ал. 1 от върховния закон.
Намеса в тези права и тяхното ограничаване е допустима само в изрично посочени случаи.“, се казва още в решението.

Така на практика се оказва, че в България има хора, които зачитат свободата на словото, както и такива, които са готови да се борят за нея. Днес, ние сме доволни и не защото спечелихме делото, а защото се преборихме за правото да изразяваме мнение, да критикуваме и информираме хората. Наша цел като журналисти е да служим на обществото, а не на „силните на деня“.

Преди няколко месеца, ние се включихме принудително в една война, а днес я печелим и вярваме,ч е това ще бъде пример и стимул и за други наши колеги, пишат колегите от Благоевград нюз.

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2018
П В С Ч П С Н
« юни    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПОПУЛЯРНИ