Свържете се с нас

Новини

Депутати вярват в Бога и носят кръстчета, за да се предпазят от петък 13-и (ВИДЕО)

Публикувано

на

Петък 13-и е. На този ден някои хора изпитват силни притеснения, когато настъпи това съвпадение от ден от седмицата и число от месеца, дори развиват фобия, пише Информационна агенция БГНЕС.

За други това е ден като всеки друг. Най-често срещаните суеверия са свързани с бариери, които сами си поставяме – Според някои на този ден не се предприемат пътувания; други смятат, че ако точно на 13-и счупят огледало ще имат седем години лош късмет, а ако черна котка ви мине пътя е на лош късмет.

Различното възприемане на този ден, признат от някои за фатален, провокира БГНЕС да попита депутати дали са суеверни и от какво се страхуват.

„Практически не съм, но не малка част от обществото има някакви суеверия по различни поводи. Мога да кажа, че имам и колеги такива и колеги със сериозни професии, които имат някакви суеверия, някакви фобии, за каквото и да е било. Фобиите са различен- от затворени пространства, от полет със самолет и от асансьори“, коментира философски депутатът от ВМРО Калин Поповски и разказа една показателна за него история.

„Бях войник в ЦСКА в медицинския отдел и събота и неделя осигурявахме състезания и тренировки на „Червено знаме”. Така на един петък 13-и имаше двама национални състезателя. Единият отказа да скача и да тренира за предстоящо първенство като каза, че на петък 13-и рискови скокове няма да прави. Другият продължи да тренира и направи една тежка контузия. Може би така е било писано, да не мислим, че точно на петък 13-и, но този, който си спести тренировките каза: Казах ли ти аз, на този ден не трябва да тренирам! Може да е било някакво странно съвпадение, но наистина стана на петък 13-и”, каза депутатът, който е член на здравната комисия.

Пред БГНЕС той призна, че се страхува от затворени пространства, например от асансьори, но тази фобия не се влияе от деня.

Според председателя на здравната комисия в НС Даниела Дариткова всеки е суеверен, но тя лично се бори със своите и въпреки това този ден поражда лека тревога. „Ако разчитаме на твърдата си вярва в Божията защита, когато се опитваме да бъдем добри и да я заслужим, аз вярвам, че суеверията трябва да се преодоляват. Аз смятам, че всеки човек, който е със здрав разум, се страхува, защото отчита една или друга реална или въображаема опасност, но все пак е добре наистина да сме здраво стъпили на земята и да разсъждаваме позитивно. Позитивното мислене води и до добро здраве ”, посочи тя. Дариткова призна, че носи кръстче на ръката и смята, че то я пази от всичко. А председателят на парламентарната социална комисия в парламента Хасан Адемов каза, че се страхува… от самия себе си.

„Аз се страхувам от самият себе си от нищо друго. Защото не знам как ще процедирам в различните житейски ситуации. Страхувам се, разбира се и от това да не реши съдбата да ме накаже по някакъв начин, но в крайна сметка никакво значение няма от какво се страхува човек, а както казва народът: Ако му е писано да се удави, няма да се обеси!”, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той добави, че свързва петък 13-и и с доста трагични събития и даде пример с тежката катастрофа с автобус на АМ „Тракия”, при която на 13.04, в района на Вакарел, загинаха 6-ма души, а 22 бяха ранени, сред тях и дете.

„Да се надяваме, че на този ден 13-и петък няма да се случи нищо подобно”, изрази надежда Адемов. Той добави още, че суеверието е въпрос на личен избор и това до голяма степен зависи от това как човек усеща нещата от гледна точка на своето себеусещане.

„Не бива чак толкова сериозно да вземаме нещата и трябва да възприемаме този ден както достатъчно сериозен от гледна точка на поведението, така и малко на смях, малко иронично, за да приемаме нещата такива каквито са“, каза в заключение Адемов.

Редактор: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / ТОП ПРЕСА

Реклама
loading...

Крими

Зверство! Куче бе намерено мъртво – насилникът скачал върху него

Публикувано

на

Изключителна жестокост е проявена към бездомно куче в Благоевград.

Подаден в сигнал в полицията, че животното е ритано, а след това е скачано върху него и било премазано.

Кучето е намерено мъртво в 15,30 ч. вчера.

Издирва се извършителят.

Образувано е и досъдебно производство.

infomreja.bg

коментара

Продължете с четенето

Международни

Задава се война между църквите – заради Украйна

Публикувано

на

Руският патриарх Кирил и Вселенският патриарх Вартоломей. Снимка: архив, Reuters

Руската църква може да обяви Вселенския патриарх за нелегитимен

Руската православна църква може да обяви Вселенския патриарх за нелигитимен. Политическите и военните битки за Украйна се пренесоха и в православната църква. Москва може да получи подкрепа и от БПЦ, коментира Константин Егерт в материал, публикуван в Дойче веле.

„Прекъсване на дипломатическите отношения“ – Волоколамският митрополит Иларион, първият дипломат на Руската православна църква (РПЦ), много точно определи решението на Светия Синод в Москва. Синодът постанови, че временно спира да споменава името на Вселенския патриарх Вартоломей по време на литургии и прекъсва всякакви контакти със структури, които се председателстват от Вселенската патриаршия.

Следващата стъпка ще бъде прекъсването на евхаристичното взаимодействие, тоест да се забрани на духовниците от двете църковни юрисдикции да участват в общи богослужения, а на вярващите – да се причестяват в храмовете под егидата на другата патриаршия. Тази стъпка е много по-сериозна от първата, защото ще доведе до нещо нечувано: РПЦ ще обяви за нелигитимен най-древния православен патриарх. Сигурен съм, че тя ще бъде предприета съвсем скоро, защото патриарх Вартоломей няма да се откаже от плановете си за автокефална Украинска православна църква (УПЦ).

Патриарх Кирил в изолация

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ще признае ли Вартоломей Украинската църква?
Вселенският патриарх потвърди: Признава Украинската църква
В резиденцията на Вартоломей в истанбулския квартал „Фенер“ смятат следното: когато през 17-и век е дал на московския митрополит правото да назначава епископи в Киев, Константинополският патриарх изобщо не се е отказал от своята юрисдикция в Украйна. В Москва обаче твърдят точно обратното: че Украйна е била предадена завинаги под юрисдикцията на РПЦ. Дискусията дали Вартоломей има право да изпраща свои екзарси в Киев във връзка с бъдещата независимост на УПЦ ще се точи години, ако не и десетилетия. Но нека да си припомним, че църковните конфликти понякога траят цели столетия.

Повечето автокефални православни църкви най-вероятно няма да оспорят решението на Вселенския патриарх. РПЦ ще се окаже в изолация – или в полуизолация, в случай, че по стар обичай получи подкрепа от Грузинската, Сръбската и Българската православна църква.

След това ще възникне и конфликт около църковните имоти в Украйна. Нека не забравяме, че в Украйна има достатъчно радикално настроени хора, а и провокатори на руските тайни служби. Особено пък като имаме предвид, че догодина там предстоят президентски и парламентарни избори. Опасявам се, че може да се стигне дори до масови безредици на квазирелигиозна основа. И Кремъл ще разполага с прекрасен повод да подклажда дестабилизирането на страната, с която Русия вече от пет години води война.

„Война“ – това, впрочем, е най-важната дума в тази междуцърковна криза. Бившият митрополит на РПЦ, а сега духовен глава на самообявилата се Киевска патриаршия Филарет Денисенко още в средата на 1990-те години изпрати до Вселенския патриарх молба за църковна автономия. Тази и последвалите молби дълго време оставаха без отговор, а Вселенският патриарх не делегираше никакви екзарси в Киев. Моето лично мнение е следното: дори да не съществуваше Вселенски патриарх, въпросът за учредяването на автокефална УПЦ тъй или иначе щеше да възникне тъкмо сега.

Защото официалните говорители на РПЦ вече от четири години говорят за „руския свят“, за „украинци и руснаци като един народ“ и за „гражданската война на украинска земя“, а това нямаше как да не предизвика ответна реакция, изразяваща се в желанието да се скъса с всичко московско и да се направи своя собствена, национална и патриотическа църква. Тъкмо тази църква, която под името „Киевска патриаршия“ продължава да благославя батальоните, отправящи се към фронта, да организира болници за ранените и да събира колети за войниците. Именно логиката на войната ускори процеса на църковната независимост. Ако го кажем с езика на бизнеса: голямото украинско търсене в крайна сметка роди и предлагането откъм Истанбул.

Послушната РПЦ

Част от най-активните представители на православната общественост и духовниците в РПЦ напоследък взимат на въоръжение нов аргумент: възникването на украинска автокефалия ще предизвика разпространяването на ерес, или казано по-просто – на национализма в новата украинска църква. Но според мен, във военни условия това е просто неизбежно. Все пак доста странно е, че тези обвинения идват именно от страна на онези, които поощряваха молебените на позициите на така наречените „опълченци“, призоваваха руснаците към освободителна борба и славословеха създаването на „Новорусия“. Инстинктивният имперски шовинизъм, който е присъщ на голяма част от клира и вярващите в рамките на РПЦ, се сблъска с неизбежния в условията на война национализъм на бившите украински „братя“.

РПЦ имаше един-единствен начин да запази влиянието си в съседната страна: тя трябваше своевременно, ясно и недвусмислено да осъди украинската политика на Кремъл или поне да се разграничи от нея. Но понеже това не се случи, автокефалията ще я бъде, а вероятно ще настъпи и разкол сред украинските православни. Още повече, че Кремъл няма да пожали сили и средства, за да го разпали. Та нали на война всички средства са позволени?

Търси се виновен

Свидетели сме на окончателното погребване на месианските претенции на руската църковна йерархия и на концепцията за някакъв „руски свят“. А това може да постави началото на нещо ново в живота на Православната църква. Макар че е наивно да се очаква, че клирът или православната общественост ще си направят някакви трезви изводи. Отделянето на Украйна ще бъде приписано на безпринципния Порошенко, на гръцките интриганти от Вселенската патриаршия, които завиждат на могъществото на РПЦ – и, разбира се, на американците, без които, както се знае, в света никога нищо не се случва.

Тук, при това съвсем сериозно, трябва да добавим и НАТО. Защото преди ръкополагането си сегашният патриарх Вартоломей е отбил двугодишна срочна военна служба като офицер в турската армия. Около този факт в неговата биография вече се вдигна голяма пушилка във форумите на православната блогосфера.

Църквата (заедно с по-голямата част от руското общество) и занапред ще продължи да играе вече привичната ѝ роля на жертва на някакъв световен заговор. А това означава, че тя по-скоро ще се окаже неподготвена и за неизбежно надвисващите над Русия социални и политически бури. Така, както не беше готова и за кризата около Украйна, пише авторът.

По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2018
П В С Ч П С Н
« авг.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ