Борисов в НС: Резултатите от европредседателството не са политически PR

Постигнатите резултати по време на председателство не са политически PR, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на доклада си за изминалото европредседателство.

Той беше категоричен, че работата продължава и по време на Австрийското председателство.

„Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност – показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза“, каза премиерът.

Той отчете, че слоганът на председателството „Съединението прави силата“ се е превърнал в мото на европейската кауза.

„Искам да благодаря на всички министри и експерти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел“, добави премиерът.

„Започнахме със 105 отворени законодателни досиета и то преждевременно, защото преди нас трябваше да е Великобритания. Равносметката – 46 постигнати споразумения“, поясни премиерът.

По думите му 39 законодателни досиета са придвижени напред.

Постигнати са също 58 заключения на Съвета, едно заключение на председателството и 17 доклада за напредъка.

Премиерът се спря на някои от ключовите постижения:

„Българското председателство осигури плавен и навременен старт на преговорния процес по следващата многогодишна финансова рамка за периода след 2020 г. В новия бюджет бе гарантирано запазване на успешните политики на съюза, като кохезионната и общата селскостопанска политика.

Българското председателство постави силен акцент върху прехода към кръгова икономика и еко иновации, насочени към ефективно използване на ресурсите и намаляване на вредното въздействие върху околната среда и здравето на гражданите“, каза той.

„В резултат на целенасочените усилия на България са били преодолени различия между държавите членки и е бил постигнат общ подход по банковия пакет. Бил е поставен акцент върху прехода към кръгова икономика и екоиновации, а поставянето на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух, е било високо оценено от всички държави членки. Миналата седмица България получи поздравления и добра оценка и от лидера на Зелените в Европейския парламент Ска Келер“, подчерта Борисов.

„Обединихме европейските партньори да продължат диалога с Турция и намалихме напрежението, което е ключово за общата ни сигурност“, коментира още Борисов.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АНЕВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене