В ЕС ще инвестираме в лична пенсия след 3 години

До три години в целия Европейския съюз може да бъде въведен общ нов пенсионен продукт. Целта на новия регламент е да създаде единен пазар за пенсионно лично спестяване. По време на председателството ни чиновниците на финансовото министерство са успели да придвижат досието сериозно. Вече са приключени преговорите в Европейския съвет и следва да бъде гледан от Европейския парламент и да бъде приет. Това пише в днешния си брой Монитор.

Предложеният пенсионен продукт има много общо с българския модел на доброволните пенсионни фондове, който развиваме през последните 24 години. След приемане на регламента всяка държава ще разполага с две години, за да въведе новите правила. Не само пенсионните фондове ще могат да предлагат такъв продукт, а и банките и инвестиционните посредници. Така реално потребителят сам ще може да избира как да пести и спечели.

Проучване на Европейската комисия е показало, че домакинствата на Стария континент са едни от най-големите спестители в света, но повечето от хората не мислят за времето, когато ще се пенсионират, а събират пари основно в банки.

Европейският регламент предвижда общ европейски надзор над новия продукт, както и сериозни глоби за институциите, които възнамеряват да злоупотребят с парите на хората. Максималната глоба трябва ще бъде най-малко 5 млн. евро. От всяка държава обаче ще зависи как смята да насърчи потребителите да инвестират пари в своите бъдещи доходи.

РЕДАКТОР:

РАЙКО ПАВЛОВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене