Стана ясно колко ще струва уикенд винетката

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви днес в парламента, че планираната в промените в Закона за пътищата уикенд винетка трябва да струва по-малко от седмичната винетка – т.е. по-малко от 15 лева.

Вчера в парламента ГЕРБ внесоха промени в Закона за пътищата, които да утвърдят и тол системата, която трябва да заработи от следващата година. „Законопроектът цели бързото и скоропостижно въвеждане на тол системата в нормативен и институционален план“, заяви пред журналисти регионалният министър. Той допълни, че за цените на винетките, както и за тол-таксите в момента се чакат предложения от Световната банка.

Относно уикенд винетката, чиято цена трябва да се определи от Министерски съвет, Нанков поясни, че е насочена за тези, които използват личните си автомобили за пътувания няколко пъти в годината (най-често през уикендите).

От 1 януари 2019 г. винетките за леките автомобили ще бъдат електронни, а тези, които са закупили хартиени стикери, които важат след тази дата, могат да ги трансформират в електронни в пунктовете на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Тази година ще е последната, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на автомобилите“, посочи Нанков.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АНЕВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене