Свържете се с нас

Бизнес

Отпускат държавна помощ за овцевъди и козевъди

Published

на

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“  утвърди на свое заседание две схеми за държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди. Те са съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013 за регистрираните по Наредба № 3 от 1999 г. земеделски стопани за 2018 г.

Първата схема „де минимис“ е насочена към фермери от цялата страна, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки и е в размер до 8 274 336 лв. Ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка е в размер на 7 лв. Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни, и да намали затрудненията в сектора.

На заседанието беше одобрен и финансов ресурс за държавна помощ de minimis за 2018 г. в размер на 1 094 140 лв. за подпомагане на земеделски стопани, чиито животни са засегнати от болестта чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас.

За общините, в които има забрана за предаване и търгуване на овчето мляко помощта е в размер на 25 лв. на овца/коза. За засегнатите от въведената едноседмична забрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел за регионализацията на мерките  от областно на общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лв. на брой животно.

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
Реклама
loading...
Кликнете тук, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бизнес

Таксиметраджии в Благоевград настояват за по – високи цени на превозваческата услуга

Публикувано

на

С 10 стотинки да се вдигне минималният праг на цената на таксиметровите услуги в Благоевград, искат от Сдружението на таксиметровите превозвачи в областния център на Пиринско. Предложението няколко пъти се обсъжда съвместно с Общинска администрация и се очаква да се внесе за решение на сесия на местния парламент до края на лятото.

„Цените в Благоевград не са вдигани от 4 години, в момента минималният праг е 65 стотинки за дневна и 75 стотинки за нощна тарифа“, обясни председателят на сдружението Росен Начев.

Искането на бранша е цените да станат съответно 75 стотинки и 85 стотинки за светлата и тъмната част от денонощието. Предлага се началната цена също да скочи с 10 ст. – от 69 ст. на 79 ст.

„Обединихме се около становището максималните цени в Благоевград засега да не се вдигат и да останат съответно 1 лев за дневна и 1,10 лв. за нощна тарифа. Дори при това поскъпване Благоевград ще остане сред градовете в България с най-ниски цени на таксиметровите услуги и ще продължи да е плътно в долния край на ценовата листа за страната. Масовите курсове в града са около 2 лв. в момента, очакванията ни са с увеличението да поскъпнат максимално с 20-30 стотинки, което не е много. Все пак не сме социална услуга, макар че в Благоевград изпълняваме функцията на обществен транспорт“, коментира Р. Начев.

Причината за исканото поскъпване той мотивира с многократното увеличение на разходите през последните 4 години, на първо място горивата, които дори по време на преговорите се вдигнали за пореден път.

Превозвачите признават, че очакват лек отлив на клиенти при въвеждане на новите тарифи, но обясняват, че се търси златната среда клиентите да са защитени от нереално високи цени, а таксиметраджиите – от нелоялна конкуренция.

В момента в Благоевград такситата са между 450 и 500, колкото е  горната граница, гласувана от общинските съветници, без да я надвишават. Всяка година местният парламент разглежда и утвърждава минималните и максимални цени за превоз заедно с броя на колите. Очакванията на шофьорите от бранша са исканото увеличение да се гласува на редовната юлска сесия на ОбС, но това едва ли ще стане, тъй като предложението още не е огласено на сайта на общината, където трябва да отлежи един месец, преди да стигне до обсъждане на парламентарно заседание.

pirinsko.com

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Бизнес

Как така фирмата на кмета на Фъргово печели обществените поръчки в селото и региона?

Публикувано

на

Фирмата на кмета на сатовчанското с. Фъргово Венци Кацаров започва строителство на открити рудници за добив на скално-облицовъчни материали в землището на селото върху площ от 204 334 кв. м. ЕТ „Силвия Кацарова-Венци“, в която водеща е пишещата се за управител кметска съпруга Силвия, пуска хидравличен чук, багер и булдозер в участъците Брезите, Кърпово и Тиклата в находището за гнайсошисти „Фъргово“. Тук ще бъдат изградени 3 депа за земна маса и 5 – за скална. Изземването на минната маса ще се извършва на стъпала от по 2,5 и 5 метра, а обработката на материалите ще се прави ръчно с шила и чукове. Добитите плочи фирмата ще кара за допълнителна обработка в цех за обработка на скално-облицовъчни материали в с. Сатовча. Предвижда се минимален годишен добив от 1800 куб. м полезни изкопаеми, което съответства на около 27 000 кв. м. плочи. Обектът ще се експлоатира за максималния концесионен срок от 35 г.

Фирмата на Силвия Юлиянова Кацарова започва работа на обекта, след като в продължение на 2 г. с разрешение на Министерския съвет прави геоложко проучване в района. То бе и причината съселяните на кметската фамилия на няколко пъти да се оплакват пред медиите, че кметът им разкопава и техни ниви, а други наводнява и ги прави неизползваеми. Въпреки че те посочиха как машините на Кацарови дълбаят опасно точно под далекопроводите и над водопровода, отвеждащ вода до пет села, последствия нямаше.

Междувременно се оказа, че освен с добив на облицовъчен материал, кметската фирма редовно печели и обществени поръчки, свързани главно с дърводобив. През последните години тя например е спечелила поръчка на Държавно ловно стопанство „Дикчан“ за дърводобив в участък с прогнозно количество дървесина 1222 м куб. лежаща маса на стойност 31 607 лв. без ДДС, друга поръчка на „ДГС Гоце Делчев” за сеч, извоз и рампиране на 1204 куб. м строителна дървесина и дърва за огрев на стойност 33 697 лв. без ДДС и т. н.

Факт е, че В. Кацаров е един от най-дейните селски управници – наред с дейността на фирмата и кметуването наскоро гръмна скандал и че е уредил майка си с държавни субсидии, без тя да гледа тютюн, но и по този параграф му се размина.

 

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2018
П В С Ч П С Н
« юни    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПОПУЛЯРНИ