ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЯЛ СВЯТ! СКАНДАЛНИ ДОКУМЕНТИ! ДС БЛАГОЕВГРАД ХОРАТА СИ ИСКАТ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ! ДОКУМЕНТИ

Болшинството от населението държи на частната собственост и на ТКЗС-та гледат с недоверие. Това е констатирала Държавна сигурност в Горна Джумая (Благоевград от 1950 г.) в лично строго поверителен доклад по линия на селячеството в Горно Джумайски сектор ДС от ноември 1949 г.

От документа става ясно, че въпросът за ТКЗС заема важно място в разговорите на населението заема въпросът за ТКЗС и той се коментира от всички.

Новите трудово-кооператиивни земеделски стопанства, създавани тогава с насилствената колективизация обаче не са се ползвали с доверието на хората в Пиринския край.

Те са давали примери с ТКЗС-та, „където в началото работата не вървеше”, се посочва в доклада на ДС.

С най-голямо недоверие са по-заможните селяни, които режимът определя по съветски образец като кулаци.

Мнозина от селяните са изчаквали развоя на ТКЗС, като са наблюдавали случващото се в село Лъки, където хората започнали да напускат комунистическия кооператив.

Засегнат е въпросът с нарядите, за което се отбелязва, че мнозинството е против нарядната система, въведена от режима на БКП.

В доклада се посочва и статистика за бягствата от района в чужбина, като прави впечатление, че най-висок процент от тях (56%) са от страна на бедни хора. Докладът е подписан от небезивестният Костадин Кюлюмов, който през 1967 г. става зам.-началник на създаденото тогава Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и отговаря за контрола сред писателските среди.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене