Днес почитаме светица, извършила чудо с лика на Спасителя

Православната църква почита днес света Вероника, както и Св. мчци Прокъл и Иларий. На Разпети петък, докато Иисус Христос влачел огромния дървен кръст и бил на ръба на своите сили, една млада жена на име Вероника се приближила кам Божия Син и с разперена ленена кърпа попила потта и кръвта от лицето на бъдещия Спасител. Тогава се случило истинско чудо. Ликът на Иисус Христос остава отпечатан върху ленената кърпа.

Резултат с изображение за света вероника

След Разпети петък Света Вероника заминава от Йерусалим за Западна Европа. Свещената кърпа оставя в Рим. След това отпътува за Южна Франция. Там започва да проповядва и да говори за Спасителя.

Резултат с изображение за света вероника

В иконографията често изобразяват Света Вероника как държи разперена кърпа, на която се вижда отпечатаното лице на Христос. По-късно нарекли тази кърпа „Платното на Вероника”.

Заради запечатания образ на Исус Христос, приемат Света Вероника за покровител на фотографията и фотографите.

Прокъл и Иларий живели по времето на император Траян. Те били християни и след като не успели да сломят вярата им, езичниците ги наказали с мъченическа смърт. Иларий бил окован във вериги и посечен, а племенникът му Прокъл – разпънат на кръст и убит със стрели, защото се поклонил на чичо си и извикал „И аз съм християнин“.

Добри хора погребали телата на двамата едно до друго.

Имен ден празнуват Вероника, Вера и Верка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене