СКАНДАЛНО В ТОП ПРЕСА! Ларгото в София – ремонт без край (ВИДЕО)

До края на другата седмица ще бъдат възстановени и подменени червените плочи върху надзидите, които сега са нацепени, счупени, а на места дори и липсват. Това казаха от Министерството на културата.

Това е поредният случай на дефекти в ларгото, за което през 2015 г. бяха похарчени над 17 млн. лева, повечето от които евросредства.

През януари миналата година „Цар Освободител“ пропадна в района на Ларгото

През май 2016 г. стъклата на купола над „Антична Сердика” се пропукаха само две седмици след като бе отстранен теч на столичното Ларго и няма и месец след откриването му.

„Възникналите проблеми в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ се дължат на вандалски прояви, както и на неблагоприятни метеорологични условия“, казват от министерството.

От там уточниха, че дружеството „Реставрация“ ЕАД е уведомено за ронещата се фугировка и счупените тухли. Допълват, че след като разбрали за проблема миналата седмица на място са отишли експерти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, подчертаха от ведомството.

От културното министерство заявиха, че откритата част на ларгото е в гаранция до 2020 г. и ремонтът ще е за сметка на изпълнителя.

Защо се бави прехвърлянето на обекта за стопанисване от Столичната община, което трябваше да се случи през февруари. Тогава процедурата по предаването на собствеността се забави, тъй като през март стъклените куполи се напукаха, а много от паветата бяха разместени или счупени. Сега обаче процедурата е в ход и най-вероятно след ремонта грижата за комплекса ще премине в ръцете на общината, увериха от ведомството.

Редактор: Тодор СТЕФАНОВ, ТОП ПРЕСА 

БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене