ИЗВЪНРЕДНО В ТОП ПРЕСА! Арестуваният за незаконната търговия с тютюн в Пиринско Евгени Хавальов-защитен свидетел срещу прокурора К. Сулев! Разкри потресаващи факти….. (УНИКАЛНИ СНИМКИ ОТ СЪДЕБНАТА ЗАЛА)

Арестуваният бизнесмен от село Абланица Евгени Хавальов, набеден за ръководител на организирана престъпна група за незаконна търговия с тютюн, днес се яви в софийски градски съд като защитен свидетел по делото срещу скандалния гоцеделчевски прокурор Красимир Сулев, обвиняем за кражба на ток и сводничество. Хавальов застана пред магистратите и разкри потресаващи подробности около взаимоотношенията си с прокурора Сулев, твърдейки, че той е шапката на прокурорската мафия  във властта и го е заплашвал с убийство.

Хавальов се оплака, че бил притискан системно от прокурора и заплашван с убийство.

Бизнесменът, който бе арестуван преди дни, дойде в зала 5 на Софийски градски съд, конвоиран от двама униформени. Делото срещу бившия прокурор от Специализираната прокуратура Костадин Сулев стартира тази сутрин в 9.30 часа. Наблюдава се лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че Сулев бе обвинен от специализираното звено „Антикорупция“ в
Софийската градска прокуратура в извършването на две престъпления – кражба на ток и за сводничество, съобщават от държавното обвинение.

Уличеният магистрат е бивш служител на ГДБОП, работил е в прокуратурата в Гоце Делчев, след това е преместен в Софийската районна прокуратура.

Последно работи в специализираната прокуратура.

Сулев е обвинен за това, че в периода от 14 октомври до 31 декември 2015 г. е осъществил неправомерно въздействие върху електромер, в резултат на което е създал условия за непълно отчитане на потребена електрическа енергия от него и неговото домакинство. А защитеният свидетел Хавальов попадна зад решетките при акция на спецченгетата от София и Благоевград преди няколко дни.

Тя бе реализирана след разследването, започнало в края на ноември миналата година, а целта е била неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с незаконна преработка, държане и разпространение на нарязан тютюн без бандерол. В хода му били идентифицирани участниците в схемата и планирани съвместните действия по задържането им.

Операцията, проведена под наблюдението на прокуратурата, е осъществена на 26 юни основно на територията на с. Абланица, Благоевградско. Задържани са петима участници в престъпната схема, извършени са множество претърсвания, при които е открито „производствено“ помещение с над 1 тон нарязан тютюн, четири машини за рязане, множество празни пакети с поставени етикети с марка на тютюн, товарителници на куриерска ферма, мобилни апарати, СИМ карти и др.

Според данните, събрани до момента, групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците.

Суровия тютюн участниците в групата изкупували от производители.

Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм. На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.

Загубата за бюджета в случая е значителна, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв.

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ТОП ПРЕСА И ЕКИП НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „ДЕЙЛИ ПРЕС“

 

Снимка/източник: вестник „Топ Преса“ / Информационна агенция „Дейли Прес“

Снимка/източник: вестник „Топ Преса“ / Информационна агенция „Дейли Прес“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене