ВИДЕО: Неврокопски спелеолози на експедиция в непроучена пещера

Дванадесет души от Гоце Делчев и Петрич, всички членове на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев се завърнаха от тридневна експедиция в природната забележителност, пещерата „Банковица“, край луковитското село Карлуково. В състава на експедицията се включиха – Мартин Дишлянов, Васил Узунов, Лили Дишлянова, Костадин Симитчиев, Георги Делиилиев – Гофи, Любен Дишлянов, Асен Янкулски и Мария Иванова от Гоце Делчев и Таня Благоева, Благой Чолаков, Евгени Тодоров и Стоян Андонов от Петрич които също са членове на гоцеделческия пещерен клуб „Прилеп“. Любопитна е възрастовата граница на членовете на клуба която варира от 13 до 70 години. Това бе първата сериозна експедиция на клуба след възраждането му през миналата година. Целта на експедицията бе, членовете на клуба да приложат на практика и при реални условия това което бяха научили през учебната година при тренировъчните практики на скални и пещерни образования край Гоце Делчев.

Основната цел на неврокопските спелеолози бе уникалната пещера „Банковица“, обявена за природна забележителност през 1962 година. Тук, дори и най-младите пещерняци – Лили, Боби и Мими проявиха завидна смелост и владеене на техниката на скално катерене и спускане и проникване в пещера. При това, експедицията в пещерата трае минимум шест изморителни часа където се преодоляват каскадни скални образования и кални реки.

Проучването на подземните галерии на пещерата „Банковица“  продължава повече от 30 години, като последните големи открития бяха направени през 2008. Първоначално се е смятало, че дължината на пещерата е 689м, като до момента са картирани повече от 2 км нови части и предстоят да бъдат картирани поне още толкова. Това би направило пещерата една от десетте най-дълги в България.

Другата цел на гоцеделчевската спелеоложка експедиция край Карлуково бе една от най-известните пещери в България, „Проходна“.  Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има два входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход, най-големия пещерен свод в България – 45 м. Пещерата е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана наричени „окна“. Именно „окната“ правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича „Очите на Господ“, а понякога и „Очите на Дявола“. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат „сълзи“. Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на „окната“ навява страхопочитание и чувство за мистерия.

Уникалността на пещерата и нейната лесна достъпност я прави привлекателна за туристи от страната и чужбина. Любителите на екстремни преживявания тук имат възможност да повдигнат нивото на адреналина със скално катерене или да скочат с бънджи от свода на пещерата. Тук, гоцеделчевските пещерняци Васко, Любен и Асен обраха овациите на десетките туристи когато се спускаха и катереха от и до единият отвор на най-високата част на свода на забележителната пещера „Проходна“.

В бъдещите планове на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев е залегнало проникване и картиране на непроучен ръкав на пещерата „Банковица“, признаха от ръководството на клуба след успешната експедиция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене