Свържете се с нас

ВИДЕО

ВИДЕО: Неврокопски спелеолози на експедиция в непроучена пещера

Публикувано

на

Дванадесет души от Гоце Делчев и Петрич, всички членове на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев се завърнаха от тридневна експедиция в природната забележителност, пещерата „Банковица“, край луковитското село Карлуково. В състава на експедицията се включиха – Мартин Дишлянов, Васил Узунов, Лили Дишлянова, Костадин Симитчиев, Георги Делиилиев – Гофи, Любен Дишлянов, Асен Янкулски и Мария Иванова от Гоце Делчев и Таня Благоева, Благой Чолаков, Евгени Тодоров и Стоян Андонов от Петрич които също са членове на гоцеделческия пещерен клуб „Прилеп“. Любопитна е възрастовата граница на членовете на клуба която варира от 13 до 70 години. Това бе първата сериозна експедиция на клуба след възраждането му през миналата година. Целта на експедицията бе, членовете на клуба да приложат на практика и при реални условия това което бяха научили през учебната година при тренировъчните практики на скални и пещерни образования край Гоце Делчев.

Основната цел на неврокопските спелеолози бе уникалната пещера „Банковица“, обявена за природна забележителност през 1962 година. Тук, дори и най-младите пещерняци – Лили, Боби и Мими проявиха завидна смелост и владеене на техниката на скално катерене и спускане и проникване в пещера. При това, експедицията в пещерата трае минимум шест изморителни часа където се преодоляват каскадни скални образования и кални реки.

Проучването на подземните галерии на пещерата „Банковица“  продължава повече от 30 години, като последните големи открития бяха направени през 2008. Първоначално се е смятало, че дължината на пещерата е 689м, като до момента са картирани повече от 2 км нови части и предстоят да бъдат картирани поне още толкова. Това би направило пещерата една от десетте най-дълги в България.

Другата цел на гоцеделчевската спелеоложка експедиция край Карлуково бе една от най-известните пещери в България, „Проходна“.  Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има два входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход, най-големия пещерен свод в България – 45 м. Пещерата е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана наричени „окна“. Именно „окната“ правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича „Очите на Господ“, а понякога и „Очите на Дявола“. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат „сълзи“. Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на „окната“ навява страхопочитание и чувство за мистерия.

Уникалността на пещерата и нейната лесна достъпност я прави привлекателна за туристи от страната и чужбина. Любителите на екстремни преживявания тук имат възможност да повдигнат нивото на адреналина със скално катерене или да скочат с бънджи от свода на пещерата. Тук, гоцеделчевските пещерняци Васко, Любен и Асен обраха овациите на десетките туристи когато се спускаха и катереха от и до единият отвор на най-високата част на свода на забележителната пещера „Проходна“.

В бъдещите планове на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев е залегнало проникване и картиране на непроучен ръкав на пещерата „Банковица“, признаха от ръководството на клуба след успешната експедиция.

коментара

ВИДЕО

С театрално изкуство, ученици от Гоце Делчев, подпомагат връстници в неравностойно положение (ВИДЕО)

Публикувано

на

В навечерието на Денят на християнското семейство, ученици от училищния театър при Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев,  поставиха снощи пиесата „Корени и гранки“ по сценарий на учители по български език и литература.

Каузата на училищният театър бе да изнесат благотворително театралната постановка с цел, да подпомогнат ученици в неравностойно положение. „Раждаме се със зрънце доброта в себе си. Важно е да отгледаме това зрънце така, че не само да порасне но и да се множи“. За това, често сме част от благотворителните кампании в града“, казаха учениците от професионалната гимназия. „Корени и гранки“ е по сценарий, вдъхновен от творбата на Димитър Талев  „Железният светилник“, на учителите по български език и литература: ст. учител Марияна Малакова,  гл. учител Елена Търтова, и учителят Мария Кирева

Освен на благотворителната си кауза, НПГ посвещава театралният спектакъл на 120 години от рождението на своя патрон Димитър Талев и Денят на християнското семейство.

Освен да се включат в благотворителната кампания за подпомагане на ученици в неравностойно положение, неврокопчани имаха възможност да се насладят на завидно високото театрално майсторство на учениците-самодейци. Те възвърнаха споменът от позабравената вече атмосфера на театралната самодейност в града и още повече на ученическата самодейност.

За всички, които са нямали възможност да присъстват снощи на благотворителния спектакъл, Топ Преса предлага пълен запис на пиесата.

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Труден успех с 1:0 на Банско срещу „Спортист/Своге/ в неделя (ВИДЕО)

Публикувано

на

Банско постигна труден успех срещу предпоследния „Спортист“(Своге), който опроверга прогнозите, че ще бъде „пушечно месо“ за козлите. Домакините взеха минимална победа с 1:0 в мач, който беше двубой между учител и ученик, в който ученикът надделя. Става дума за Димитър Крушовски, който игра преди години в „Пирин“(Гоце Делчев) под ръководството на наставника на гостите Иван Атанасов, за когото, от друга страна, срещата бе завръщане в града под Тодорка, където водеше тима през 2015. От друга страна „златният стрелец“ на Банско Христо Спасов пък показа точен мерник и продължи серията си от попадения. Именно той донесе успеха на своите в 70-та мин. Отбелязвайки своето попадение №17 от началото на сезона и зае еднолично първата позиция при голлмайсторите.

В 61-та страховит изстрел на Павел Головодов бе избит с мъка от стража на „Спортист“. В ответната атака Стоян Георгиев пробва същото  шут от 25 метра, изчерпвайки единствената опасност пред вратата на Банско, където Петър Начев внимаваше и не позволи топката да навести вратата му избивайки я с една ръка. В 75-та мин. Христо Спасов успя да се измъкне зад гърба на защитата и успя елегантно да прехвърли излезлия да го пресещне Александър Стоянов, отбелязвайки единственото попадение в срещата. На два пъти след това Милен Христов и Павел Головодов заплашваха съперниковата врата, но топката не пожела да влезе за втори път зад гърба на вратаря им.

По традиция, Топ Преса отново предоставя мнението на наставниците на двата отбора за домакинския мач в Банско.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ