Свържете се с нас

ВИДЕО

ВИДЕО: Неврокопски спелеолози на експедиция в непроучена пещера

Публикувано

на

Дванадесет души от Гоце Делчев и Петрич, всички членове на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев се завърнаха от тридневна експедиция в природната забележителност, пещерата „Банковица“, край луковитското село Карлуково. В състава на експедицията се включиха – Мартин Дишлянов, Васил Узунов, Лили Дишлянова, Костадин Симитчиев, Георги Делиилиев – Гофи, Любен Дишлянов, Асен Янкулски и Мария Иванова от Гоце Делчев и Таня Благоева, Благой Чолаков, Евгени Тодоров и Стоян Андонов от Петрич които също са членове на гоцеделческия пещерен клуб „Прилеп“. Любопитна е възрастовата граница на членовете на клуба която варира от 13 до 70 години. Това бе първата сериозна експедиция на клуба след възраждането му през миналата година. Целта на експедицията бе, членовете на клуба да приложат на практика и при реални условия това което бяха научили през учебната година при тренировъчните практики на скални и пещерни образования край Гоце Делчев.

Основната цел на неврокопските спелеолози бе уникалната пещера „Банковица“, обявена за природна забележителност през 1962 година. Тук, дори и най-младите пещерняци – Лили, Боби и Мими проявиха завидна смелост и владеене на техниката на скално катерене и спускане и проникване в пещера. При това, експедицията в пещерата трае минимум шест изморителни часа където се преодоляват каскадни скални образования и кални реки.

Проучването на подземните галерии на пещерата „Банковица“  продължава повече от 30 години, като последните големи открития бяха направени през 2008. Първоначално се е смятало, че дължината на пещерата е 689м, като до момента са картирани повече от 2 км нови части и предстоят да бъдат картирани поне още толкова. Това би направило пещерата една от десетте най-дълги в България.

Другата цел на гоцеделчевската спелеоложка експедиция край Карлуково бе една от най-известните пещери в България, „Проходна“.  Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има два входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход, най-големия пещерен свод в България – 45 м. Пещерата е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана наричени „окна“. Именно „окната“ правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича „Очите на Господ“, а понякога и „Очите на Дявола“. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат „сълзи“. Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на „окната“ навява страхопочитание и чувство за мистерия.

Уникалността на пещерата и нейната лесна достъпност я прави привлекателна за туристи от страната и чужбина. Любителите на екстремни преживявания тук имат възможност да повдигнат нивото на адреналина със скално катерене или да скочат с бънджи от свода на пещерата. Тук, гоцеделчевските пещерняци Васко, Любен и Асен обраха овациите на десетките туристи когато се спускаха и катереха от и до единият отвор на най-високата част на свода на забележителната пещера „Проходна“.

В бъдещите планове на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев е залегнало проникване и картиране на непроучен ръкав на пещерата „Банковица“, признаха от ръководството на клуба след успешната експедиция.

коментара

ВИДЕО

/ВИДЕО/ Кмета Москов и вицепрезидента Йотова, зарязаха в неделя лозята край с. Делчево

Публикувано

на

Кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов и вице-президента Илияна Йотова, ритуално зарязаха днес лозята край гоцеделчевското село Делчево, посветен на предстоящият ден на св. Трифон Зарезан. Това бе част от петнадесетото издание на традиционният за селото Зимен фестивал на виното и ракията. Празникът започна още вчера с изключително интересната  лекция която произнесе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България, Михаил Марковски пред журито на конкурса, за най-добър производител на домашно вино и ракия. В станалият вече много популярен конкурс, тази година бяха представени мостри и Гърция, Северна Македония и Холандия. Професионалното и много строго жури, отсъди първо място в категория „вино реколта 2018 г.“, на кметския наместник на селото-домакин, Иван Панайотов. За най-добър производител на бяло домашно вино, Венци Шарков, а на розе, Никос Халвантис от Гърция, а сънародникът му Анастасиос Киртсис, бе обявен за победител в категория „отлежало вино“. В категория „оцветени ракии“, журито обяви за победител Никола Думбанов, а в категория „оцветени стари ракии“, победител е Тодор Таушанов. В категория „Ароматизирани ракии“ на първо място бе класиран Сократис Тсиклидис, от Гърция.

Преди да зареже лозите в землището на Делчево, отец Методий от светата Неврокопска митрополия благослови ритуалът и пръв извърши зарязването на лоза и ги поля според обичая с вино и светена вода. Заедно с кмета Москов и вицепрезидента Йотова, ножиците грабнаха и председателят на общинския съвет, Ангел Гераксиев и председателят на сдружението на производителите на домашни вина и ракии в гоцеделчевския регион, Георги Шапков.

С много Шум и пукотевици, бабугерите (както местните хора тук наричат кукерите) от с. Мосомище прогониха злите духове. Смелите и бдителни бабугери откриха и прогониха от бърлогата й, „мечката“ от лозята в неврокопско за да не прави пакости през лятото по лозовите насаждения в Неврокопско.

За поддържане на веселото настроение на празника, бяха ангажирани фолклорни групи от селата Мосомище, Абланица, Корница и популярните в Югозападна България, „Голешевски фантове“ от село Голешево.

 

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

ВИДЕО: 147 години от рождението на патрона на града – Гоце Делчев, почетоха днес неврокопчани

Публикувано

на

Рождената дата на своя патрон, 4. февруари 1872, жителите на Гоце Делчев, отбелязаха днес с възпоменателен митинг. На неврокопчани, бе припомнено извършеното от революционера през краткият му живот. За трескавата бунтовна работа, която направи от целия народ могъща революционна организация за освобождението на останалата част от родината под турско владичество

В знак на признателност към делото на Гоце Делчев по повод 144 години от рождението му, венци и цветя пред паметникът на централния площад, венци и цветя поднесоха: кмета на града, Владимир Москов и заместник кмета Валери Сарандев, н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим, депутатът в Народното събрание от БСП Гоце Делчев, РПУ Гоце Делчев, Районната противопожарна служба, гранична полиция, политически партии, пара военни и обществени организации, ученици от всички основни и средни училища в града, както и от много граждани граждани.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ