Вдигат цената на насъщния и в Благоевград

Цената на хляба ще се увеличи поне с 10 стотинки, коментират хлебопрозводители от Благоевград. Областният център не прави изключение от цялата картинка в страната. Причините за вдигането на цената на насъщния са няколко. Първо лошата реколта от пшеница, заради проливните дъждове, второ увеличението на цените на електроенергията и природния газ.

Според хора от бранша подобно увеличение на хлаба не е имало от лятото на 2015 година. Тогава увеличението е било с 20 стотинки на килограм. Сега се очаква скок на цените подобен на този от преди три години. Проверка по магазинната мрежа обаче показва, че някои хлебопроизводители вече са увеличили хляба с 10 стотинки. Вдигането на цената на брашното от мелниците ще окаже влияние и върху цената на тестените изделия. За сега от мелниците все още не са покачили цената на брашното, но това се очаква да се случи, август или септември.

От бранша са категорични, че намаляването на ДДС на хлебните изделия ще спомогне за запазване цената на хляба на настоящите нива.

Марти Иванов

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене