Най – будният свещеник в Благоевград Петър Стефанов проговори пред Топ ПРЕСА: За скандалите в църквата

отец петър стефанов

Отец Петър Стефанов в ляво

5 ЧОВЕКА СЕ ОПИТВАТ ДА СЪСИПЯТ НЕВРОКОПСКАТА ЕПАРХИЯ!

ТЕ ЗЛОСЛОВИХА СРЕЩУ НАТАНАИЛ НО ТОЙ ПРОЯВИ БЛАГОРОДСТВО И НЕ ГИ ИЗГОНИ ОТ ЦЪРКВАТА!

Едно интервю на

Ина КОКОВА

–    Има едни свещеници, които са преместени от една църква в друга и на тяхно място са поставени други свещеници. Това беше повода, да се декларира, че свещенството  и миряните стоим будни, живо се интересуваме от живота, който става в църквата и намираме, че в едно междувластие, което е от смъртта на Негово Високопреосвещенство дядо Натанаил, до избора на нов митрополит, който ще стане само след седмица, не е коректно някой да кадрува и като дойде новия митрополит да заварва едни такива положения, като би следвало той да си уреди епархията, която нататък под неговия умофор ще ръководи.

–    Да кажете няколко думи по повод постоянните скандали свързани с Българската църква, излизат едно, друго видео срещу духовенството. Какво се случва в крайна сметка, разединява ли се българската църква, защото това е единствената опора на българите в днешно време?

–    Напротив църквата е едно чисто и свято място общество. Тя е като един съд, направен от най-драгоцен материал, тя има своето достойнство. Но ние които сме вътре в този съд има хора от добър квас, който заквасва доброто естество и вярата на хората, но има някъде и плесен, която ние трябва да изчистваме от този съд, за да пазим неговата чистота. Така че земната църква, която сме ние не са ангели, било епископи, било свещеници, било миряни има всякакви хора със своите тежнения, които носят в живота, със своите пороци. В църквата когато идва човек трябва да знае и когато декларира, че е християнин трябва да знае какво представя пред себе си като емблема.

–    Постоянно Ви нападат, на какво се дължат тези нападки, една телевизия, друго телевизия. Защо хората Ви нападат толкова, а когато им е  трудно се обръщат към Вас?

–    Хората не могат да нападат всички, хората нападат този, който дава повод за това нещо. В цялата ни църква има страшно добри и високо духовни и вярващи и епископи и свещеници и всякакви хора. Този който си позволи да излезе от кривия път той си носи гнева на хората, които слава богу са бдителни и имат право да реагират. Това че някой е кривнал от пътя това не помрачава мисията на църквата.

–    Може ли да ми кажете вашето мнение за случващото се, какво трябва да стане с хората, които се провиниха, в крайна сметка трябва ли да бъдат отлъчени от българската църква?

–    Аз не съм духовен съдник, нито някой светски съдник, има Синод, има институция, която на истина трябва да се произнесе по тези неща и многоуважавания дядо Неофит, нашия светейши Патриарх, мисля че не еднократно заяви, че той ще работи точно в това направление църквата да се изправи.

–    След смъртта на митрополит Натанаил какво се случва с Неврокопската епархия?

–    Неврокопската епархия е една от най-уредените епархии в нашата православна църква, това го декларирам смело, защото имахме пред очите си един голям администратор, какъвто беше дядо Натанаил, един прекрасен човек и духовник. Той беше може би най-православния епископ и човек в нашата църква, защото никога не си позволи да направи някакво отстъпление или компромис от своето служение. Защото ние сме хората, които сме служели с него и знаем неговата позиция и спрямо вярата и спрямо администрирането на епархията. Така че ако на някой ако не му беше угодно това е негов проблем, но не е проблем на Епархията, защото в цялата Епархия има може би само 5 човека, които не са съгласни с линията на дядо Натанаил, те го обиждаха по най-различен начин и все пак той прояви голямо търпение спрямо тези лица като  духовник и това е пример, и спрямо тях той не направи никакви особени действия, нито ги премахна от ведомост, нито им свали расата. Най-многото, което си позволи е да ги премести от една енория в друга за назидание.

–    Общо взето можем да кажем, че по-скоро са лични нападките на хората а не, че има някаква неправда спрямо тях и сега след смъртта му си правят каквото искат?

–    И приживе тези неща съществуваха но само ще ви кажа една статистика. Ние сме около 130 свещеника, които служим в Неврокопска епархия бившия Благоевградски окръг, от тези 130 човека, само 5 човека, някъде стоят в някакво клатушкащо се положение, процентно погледнато това е съвсем нормално, не че те са много специални, не че теса инако мислещи хора, напротив повечето от тях трябва да преодолеят егото си и да си поемат служението като на свещеници, защото всички ние когато сме сложили расата сме подписали декларация пред митрополита, че ще отидем там където той разпореди, ние сме мисионери.

–    В крайна сметка тези 5 човека, какво искат? Не пречат ли така и на Вашата работа?

–    Пречат на църквата въобще, защото с такива действия, точно такива хора смущават единението, смущават вярващите хора, защото всяка една медия търси нещо да намери и на истина това е тяхно право и задължение и когато не само няколко човека, един човек да бъде несъгласен той се смята за много специален, за много важен и от там нататък тръгват всички проблеми.

–    Значи в крайна сметка можем да кажем, че проблеми няма, не е нещо специално и нещо особено и ще се решат тези проблеми, няма сензация, това можем да кажем общо взето.

–    Не намираме нищо сензационно в цялата тая работа, защото ние в нашата църква специално, тръгна се още от дядо Пимен, тръгна през милион препятствия и слава богу, Бог и даде сили да ги преодолеем, да обединим епархията и най-малко е времето сега някой да търси някакъв реванш и да смущава епархията и да се тръгва пак на някакво оцепничество и разделение. Това най-малко го желае някой, а ние сме с една голяма обич към нашите събратя, тези които са инакомислещите, ние се уважаваме с тях, общуваме и всячески се стараем да им повлияем да се върнат съвсем нормално в общото мислене на църквата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене