ГДБОП разби престъпна група за контрабанден тютюн

ГДБОП разби организирана престъпна група за държане и разпространение на контрабанден тютюн. Операцията е проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура и колегите им от Благоевград, съобщиха от МВР.

Разследването е започнало в края на ноември миналата година. Престъпната група се занимавала с незаконна преработка, държане и разпространение на нарязан тютюн без бандерол. В хода на операцията са били разкрити участниците в схемата и планирани съвместните действия по задържането им.

Спецакцията е била на 26 юни на територията на с. Абланица, Благоевградско. Задържани са петима участници в престъпната схема, извършени са множество претърсвания, при които е открито „производствено“ помещение с над 1 тон нарязан тютюн, четири машини за рязане, множество празни пакети с поставени етикети с марка на тютюн, товарителници на куриерска ферма, мобилни апарати, СИМ карти и др.

Според данните, събрани до момента, групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците. Участниците в групата изкупували суровия тютюн от производители. Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм. На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.

Загубата за бюджета в случая е значителна, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв.

След 24-часовото задържане на петимата участници в престъпната схема Специализираната прокуратура удължи мерките им за задържане до 72 часа.

С решение на Апелативния специализиран наказателен съд на четирима от тях е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си./dnes.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене