(СНИМКИ) Уникално! Ахмед Мерчев от Слащен проектира хипер кола от бъдещето!

 Роденият в село Слащен Ахмед Мерчев е на път да изобрети немислимо бърза и мощна електрическа кола. Alieno е българска компания, създадена през 2015 година от Ахмед Мерчев. Името и се свързва с думата извънземен, а модела на автомобила Arcanum, ще бъде първият в портфолиото на фирмат.

 Създателят на компанията е Ахмед Мерчев, според когото Alieno ще се опита да създаде нови правила, вместо да следва общоприетите. Определено подходът да извадиш кола с две дузини електромотори изглежда такъв! Задвижването е с отделни мотори за всяко колело, като при най-мощният модел те са цели шест на колело – т.е. общо 24 електромотора. От тук и маниакалният въртящ момент – 4440 Нм за базовата версия и след това съответно 5920, 7400 и 8800 Нм за върховата модификация.

 Батериите са с капацитет между 60 и 180 кВтч, като най-големият пакет ще осигурява малко над 1000 км с едно зареждане. Главен тест пилот на компанията е Иван Киров, който в единственото засега съобщение споделя: “Дебютният ни модел Alieno Arcanum ще бъде най-мощната хиперкола, която светът е виждал”. От него разбираме, че ще има някакъв тип роботизиране, което да позволява супер бързо разгръщане на мощността. Има и други интересни идеи. Спирачната система, например, ще бъде тройна – традиционна хидравлична, регенеративни електромагнитни спирачки и роботизирана въздушна спирачка. Опционално пистовите модели ще могат да се поръчат с парашутна спирачка.

 Цялото това изобилие от коне и километри в час ще се произвежда в България, вероятно в село Туховища в района на Сатовча. Като дори вече има ориентировъчни цени – 750 000 евро за базовия модел и двойно повече за флагмана. Ахмед Мерчев обаче не разполага с необходимите средства за изработването на автомобила. За обезпечаване на дейностите Alieno има текущ отворен инвестиционен рунд, с който цели набирането на капитал от 2 млн. евро, в замяна на 10% дялово участие в компанията. Всеки инвеститор е добре дошъл, а амбицията на Ахмед е автомобила да участва на изложението в Женева през 2019 година./struma.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене