Законопроектът за горивата скара Патриотите

Размяна на реплики между лидерите на коалицията на „Обединени патриоти”.

Повод за напрежението беше законопроект за горивата, който според Красимир Каракачанов от ВМРО ще спре контрабандата, а според Валери Симеонов от НФСБ ще ликвидира бизнеса на близо 400 фирми, които се занимават с транспорт и дистрибуция на горива.

Симеонов единствен, в качеството си на партиен лидер, прие протестиращите търговци на горива.

Проектозаконът предвижда драстично увеличаване на уставния капитал за над 400 фирми, които търгуват с горива, както и че всяка от тях ще трябва да блокира 500 хил. лв. под формата на банкови гаранции.

Днес Валери Симеонов прие протестиращите в партийната си централа.

„Имаме кредити, кой ще ни ги купи тези автомобили? Драскаме им кибрита, палим ги и това е”, посочи Иван Кашилски, който е председател на Националното сдружение на търговците на горива.

Според Валери Симеонов законът за горивата е лобистки. „Важно е по какъв начин и кой ще обърне внимание на тези хора, защото те са честни данъкоплатци. Те са редовни и са инвестирали по 50 хил. лв. на бензиностанция и сега държавата казва „Айде, без вас, че на нас са ни по-мили Валентин Златев, Сакса и Бедо Доганян”, коментира Симеонов.

Депутатът от ВМРО Емил Димитров отхвърли обвиненията. „Министърът на икономиката и 15 ведомства, между които финанси, НАП и митници, са лобисти за това в държавата да влязат повече приходи”, каза той.

Каракачанов подчерта, че проектът е бил подкрепен от шестима депутати на Симеонов. Попитан дали има търкания в малката коалиция, той каза, че не разбира защо се говори през медиите, когато има телефони. „Нито Емил Димитров, нито коалицията „Обединени патриоти“, нито парламентарната група е виновна, че нещо се случва или не се случва по плажовете с шума и дискотеките, извинявайте много”, каза той.

Каракачанов не очаква острите реплики да доведат до реален разпад на „Обединени патриоти”.

Коалиционният съвет на „Атака”, НФСБ и ВМРО се събира утре. Официално е обявено, че ще разискват законодателната програма, но темите на съвета и резултатът от разговорите за стабилността на управлението все още е трудно да се прогнозират.

/бтв

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене