Търговците на праскови единствено доволни от дъждовете ,изкараха реколта без поливане

 Петричките производители на праскови изкараха първата си реколта на кооперативния пазар ,без нито една поливка .Те са единствените ,които благославят дъждовното време ,тъй като досега не са платили и стотинка за поливане на декарите си ,засяти със сочния плод.

 Предишни години те са давали по 25 лв. за всяко едно поливане ,твърдят вчера производители на праскови от Петрич .Пенсионираният учител Иван Михалчев ,който отглежда над пет декара праскови в землището на Петрич ,в близост  до оранжериите ,признава ,че е доволен от таз годишния добив.

 Заедно със семейството си той е произвел първите мъхести праскови и за радост на петричани е изложил на покрития пазар ,на цена от 1.20лв.В зависимост от големината ,и сорта ,цената на първите праскови варира от 0.50лв. до 1.20 лв. за кг.Михалчев казва ,че досега не е плащал за поливка ,като други години ,тъй като времето е било на негова страна .

 В случая ,прасковите се угоили до размери ,които като никоя година не са били с размер ,достигащ до 300 грама .“Това ,нагледно ,означава ,че само една праскова е с размерите на малък пъпеш.“,хвали продукцията си той.Гърците ,които идват традиционно на пазар в Петрич ,също пазаруват от изобилната реколта от праскови ,които пълнят в подвижните си колички ,догоре ,за направата на всякаква зимнина .

 На повечето сергии прасковите се предлагат на цена от 1 лв. ,а в пазарните дни ,като сряда и събота може да се намерят и на цена 0.50 лв. ,но са с по-малък размер ,но също толкова вкусни и сочни ,като екстра качествените .Обилните дъждове не са повлияли на захарността на плода ,твърдят пък петричани опитали от първите предлагани на пазара праскови.

Венко Стефанов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене