Свържете се с нас

Пиринско дело

(ВИДЕО) Дъщерята на Анни Лефтерова от Вива Денс Гоце Делчев смая света с песен в планината!

Публикувано

на

Дъщерята на Анни Лефтерова от Вива Денс Гоце Делчев смая света с песен в планината!

Освен да танцува, обича и да катери планините и без да се оплаква премина целия преход 7-те Рилски езера с което много се гордеят нейните родители.

Песента е поздрав за нейната майка, която по същото време беше на преход до скакавишки водопад.

Публикувахте от Kostadin Lefterov в Петък, 6 юли 2018 г.

коментара

Пиринско дело

На Попови ливади метър и половина сняг! Бедствие и зимна приказка едновременно!

Публикувано

на

Зимна приказка за романтичните, но истинско бедствие за реалистите е зимната обстановка в най – младото село на България – Попови ливади. Там натрупания сняг е над метър и половина, а днес продължава да прехвърча още. „Едва се добра до вилата си, а тя е на централно място. Как ли хора чиито вили на навътре в гората, ще смогнат да стигна до имотите си…“ жалва се бизнесменът Атанас Главчев, един от жителите на селото. За да стигне до вилата си той използва специална машина за сняг, която си закупил заради такива условия.  На Попови ливади има и вили с дървена конструкция, бунгала, които са в непосредствена опасност за своето състояние предвид големия сняг. Според местните не е изключено, на някой такъв обект покривната конструкция да не издържи в следствие, тежестта на големия сняг и тя да рухне. Изобщо ако решите да се насочите към Попови ливади ще ви трябва надежден и високопроходим автомобил, ако не разполагате изобщо не тръгвайте натам.

коментара

Продължете с четенето

Култура

ЧУДО В САТОВЧА! Икона на светец лекува бебета и малки деца!

Публикувано

на

Архитектурен_проект_по_реконструкция,_реставрация_и_консервация

Иконата на Свети Стилян Детепазител се намира в храма „Света Неделя” в село Сатовча. Този светец се смята, че е родом от Пафлагония в Мала Азия и че е живял в края на IV и началото на V век. Почита се всяка година на 26-ти ноември. 

Като млад той решил да се откаже от богатството си, раздал го на бедните и се посветил на лекуването на малки деца и бебета. Преданията разказват за него, че е спасявал от безплодие и детски болести. Заради многото спасени и излекувани деца го нарекли Детепазител.

В храма „Св.Неделя” иконата на Свети Стилян го изобразява прегърнал четиринадесет пеленачета, което се свързва с избитите 14 хиляди младенци във Витлеем.

И до днес иконата е символ на вярата в изцелението и закрилата на децата от болести и беди. Много хора от различни краища идват тук за да отправят молитва за сдобиване с рожба и за защита на децата им.

Според народната вяра през целия ден на 26-ти ноември не се работи и не се върши къщна работа, за да не боледуват децата.
За здраве на децата жените месят и раздават питки и варена царевица.

В България има общо 3 чудотворни икони на Свeти Стилиян – в село Сатовча, в Рилския манастир и в Бачковския манастир.

Припомняме че огромна съпричастност не само на християни, но и на мюсюлмани, осигури по-мащабен ремонт от предвидения на църквата „Света Неделя” в село Сатовча. Инициативен комитет стартира кампания за ремонтните дейности през февруари миналата година. Само за месец  дарителската сметка постъпиха над 18 000 лева. „Мислехме да стегнем само покрива, за да няма течове в светата обител. Но пари дариха не само християни, а и мюсюлмани, помогнаха ни и много емигранти, които са от нашия край. Затова решихме да стегнем храма и вътре”, каза Нели Бурова от Инициативния комитет.

Изглед от ремонтирания интериор на църквата

Ремонтирани са две от помещенията в църквата, сменени са с нови дървените стълби към втория етаж и към камбанарията, поправена е верандата на втория етаж, нов е и подът. Монтирано е осветление в двора на храма. Подкрепа оказа и кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който осигури работници и майстори. Те направиха отстъпка в цената, същото сториха и магазините, от които се закупиха необходимите строителни материали. „Доволни сме, че кметът Мименов прояви разбиране, оказа ни съдействие и финансова помощ за цялостния ремонт. Благодарим и на много наши съселяни за всеотдайния им труд да поправим църквата и да я съхраним като символ на християнската вяра”, каза Нели Бурова, която е преподавател в местното училище. Ремонтът на храма доказа, че доброто съществува у хората независимо от благосъстояние, социално положение, религия и етнос, допълни тя.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ