Свържете се с нас

Пиринско дело

(ВИДЕО) Дъщерята на Анни Лефтерова от Вива Денс Гоце Делчев смая света с песен в планината!

Published

на

Дъщерята на Анни Лефтерова от Вива Денс Гоце Делчев смая света с песен в планината!

Освен да танцува, обича и да катери планините и без да се оплаква премина целия преход 7-те Рилски езера с което много се гордеят нейните родители.

Песента е поздрав за нейната майка, която по същото време беше на преход до скакавишки водопад.

Публикувахте от Kostadin Lefterov в Петък, 6 юли 2018 г.

коментара

Новини

ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЯЛ СВЯТ! СКАНДАЛНИ ДОКУМЕНТИ! ДС БЛАГОЕВГРАД ХОРАТА СИ ИСКАТ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ! ДОКУМЕНТИ

Публикувано

на

Болшинството от населението държи на частната собственост и на ТКЗС-та гледат с недоверие. Това е констатирала Държавна сигурност в Горна Джумая (Благоевград от 1950 г.) в лично строго поверителен доклад по линия на селячеството в Горно Джумайски сектор ДС от ноември 1949 г.

От документа става ясно, че въпросът за ТКЗС заема важно място в разговорите на населението заема въпросът за ТКЗС и той се коментира от всички.

Новите трудово-кооператиивни земеделски стопанства, създавани тогава с насилствената колективизация обаче не са се ползвали с доверието на хората в Пиринския край.

Те са давали примери с ТКЗС-та, „където в началото работата не вървеше”, се посочва в доклада на ДС.

С най-голямо недоверие са по-заможните селяни, които режимът определя по съветски образец като кулаци.

Мнозина от селяните са изчаквали развоя на ТКЗС, като са наблюдавали случващото се в село Лъки, където хората започнали да напускат комунистическия кооператив.

Засегнат е въпросът с нарядите, за което се отбелязва, че мнозинството е против нарядната система, въведена от режима на БКП.

В доклада се посочва и статистика за бягствата от района в чужбина, като прави впечатление, че най-висок процент от тях (56%) са от страна на бедни хора. Докладът е подписан от небезивестният Костадин Кюлюмов, който през 1967 г. става зам.-началник на създаденото тогава Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и отговаря за контрола сред писателските среди.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Пиринско дело

Село Пирин, където песента лекува

Публикувано

на

Много на юг, почти в нищото, но точно в сърцето на планината. През село Пирин не можеш да преминеш – там може само да отидеш.

Между два стръмни склона на Пирин планина, между преданията за битки на змейове и битките с халата на времето. Между дуварите на къщи на повече от 200 години и по-малко от 200 човека, които са останали да пазят каменните зидове и спомените.

Едно село, което се крепи между ръцете на възрастните мъже и жени, които са научени, че същите тези ръце без работа не могат да стоят. Дори когато плетат вълнени чорапи за децата в града.

Дори във времената, когато историите за змея, който мести огромни скали и гради къщи са изглеждали съвсем достоверни, хората в Пирин сами са местили тонове камъни – заради силата на вярата и с помощта на Бога.

1885 г.  – тази част на България все още е в границите на османската империя – но в Пирин започват да строят нова църква. По-голяма. Най нависоко. Като за 1500 души и души, които са вярвали, че ще живеят заедно и няма да станат по-малко.

Днес за църквата св. Никола се грижи баба Гела. Тя е и поп, и клисар. Човекът с ключовете за храма и ни води натам през тесните улици и къщи – повечето от които връстници на бабите на хората в селото днес.

Всеки път след черква в неделя – жените от Пирин се събират и обръщат времето назад. Почти като ритуал. Днес е време да сложат старите носии и да се върнат в младостта с песните от миналото. Пътят ни води в дома на баба Петра. Една от жените в групата, която пази традициите в селото.

Докато веза новата си риза, баба Петра ни разказва за филма „Писмо до Америка”, където й е поверена една от най-важните роли. Главният герой, в ролята – Филип Аврамов, издирва песен, която може да възкреси болен приятел. А баба Петра е единствената – която я знае думите и мелодията.

И в живота, и във филма обаче тя е в траур и трудно намира сили да пее. Днес песента е нещото, което лекува душата на баба Петра и я връща в годините, когато тя самата е пеела по жътва./btvnovinie.bg/

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2018
П В С Ч П С Н
« юни    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПОПУЛЯРНИ