Все повече ученици искат да работят през лятото

18 разрешителни издала инспекцията по труда в Кюстендил на непълнолетни да работят през лятната ваканция, казаха от дирекцията. Както всяко лято, младежите ще работят като сервитьори и бармани, но има желаещи да работят и в производството.

Желаещите да работят през ваканцията ученици се увеличават и се очаква до септември издадените разрешителни да надминат 50 при 44 издадени м.г.

Има и запитване от семейство от Сапарева баня дали 17-годишният им син може да започне да работи като спасител на един от плажовете с басейни в курортния град. Оказва се, че тази професия не може да се практикува от непълнолетни.

Преди две години неполнолетен искал да основе курс по стрелба с лък в дупнишкия парк „Рила“, но и той не получил разрешително.

Вероятно ще има кандидати и за работа в производството – м.г. ученик се хвана през ваканциите в цех за шиене на конфекция за износ. 15-годишните пък могат да работят в шоупрограми или в шоубизнеса.

Инспекцията прави постоянни проверки, санкциите при нарушения са сериозни – от 1500 до 15 хил. лева, каза директорът на инспекцията по труда инж.Валентин Златински.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене