7 витамина, които трябва да консумирате след като навършите 40 години!

С годините тялото ни променя начина си на функциониране, изтощава се по-лесно и се нуждае от повече грижи.

40-те години са периодът, в който трябва да започнем да съсредоточаваме вниманието си върху здравето на организма чрез балансирана диета, прием на важни хранителни вещества и витамини, за да предотвратим заболявания и вируси.

Ето защо решихме да ви предоставим списък на 7-те важни витамини, които трябва да приемаме след 40-годишна възраст.

Витамин В12

Витамин В12 е без съмнение един от най-важните витамини, особено след като навършите 40-50 години. Този витамин играе огромна роля в правилната функция на кръвообращението и мозъка и може да се открие в млечните продукти, рибата, яйцата, пилето.

Калций

Тъй като костите ни стават по-слаби с времето, приемът на калций е от изключително значение. Калциевите добавки могат да бъдат открити в много храни. Това ще предотврати счупвания, разрушаване на костите и като цяло ще засили имунната ви система.

Витамин D

Витамин D е друг основен витамин в нашия списък и може да се намери в обогатени млечни продукти, зърнени храни и от самото слънце.

Но тъй като не всички от нас могат да бъдат изложени на слънце за дълго време, най-добрият вариант е да се приемат добавки с витамин D. Той помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак на гърдата, диабет и също така ще помогне на организма по-добре да абсорбира калций.

Магнезий

Магнезият е много важен за нашето общо благосъстояние, тъй като спомага за регулирането на кръвното налягане – състояние, с което много възрастни хора се борят. Липсата на магнезий в тялото причинява диабет, сърдечни заболявания, възпаления.

Калий

Най-добре е да се приема само след като бъде предписан от лекар, тъй като голяма доза от него може да увреди сърцето и стомашно-чревния тракт.

Омега – 3

Омега-3 мастните киселини са много модерни в последно време. Те намаляват риска от сърдечен удар, понижават лошия холестерола, понижават кръвното налягане и спомагат за опресняването на паметта.

Пробиотици

Те играят огромна роля в живота на хора над 40-годишна възраст, тъй като намаляват риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет и могат да бъдат намерени в млечни продукти или ферментирали соеви продукти./Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене