Болест мори децата в Пиринско, десетки лежат натръшкани

35 деца са заболели от варицела в Пиринско за месец, сред тях основната група са на възраст от 1 до 4 години.

Само за 5 дни от началото на юли има установени 7 случая и регистрирани в Регионалната здравна инспекция, информира „Струма“

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което е с характерен обрив и се среща предимно в детска възраст, но може да засегне и по-големи хора. Сред регистрираните е и 36-годишна жена, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция на Пиринско.

Сред заразените с инфекцията са 3 деца под една годинка, 17 деца – от 1- до 4-годишна възраст, 9 – от 5 до 9 години, останалите са тийнейджъри – 14-15-годишни. Повишена заболеваемост от варицела е установена в общините Сандански, Гоце Делчев, Петрич и Благоевград.

Здравните експерти поясниха, че в нашата страна към момента не се провежда имунизация против варицела, но заболеваемостта при децата под 10-годишна възраст е висока и от следващата година се обмисля поставяне на ваксина.
За коментар относно заболеваемостта потърсихме директора “Надзор на заразните болести” в Пиринско д-р Веселка Мончева.

“Варицелата е заразно заболяване, което засяга почти всички възприемчиви деца преди юношеската възраст и се среща целогодишно, няма нищо тревожно. От заболелите деца 18 са момичета и 17 момчета. Инфекциозното заболяване протича леко, но има случаи и на усложнения, които се наблюдават по-често сред новородените, бременните и възрастните. Лечението при пациентите, заболели от варицела, се провежда в домашни условия след консултация със специалист. Най-сериозните усложнения са варицелната пневмония (възпаление на белия дроб) и енцефалит (възпаление на главния мозък). Въпреки че след преболедуване се изработва траен доживотен имунитет, макар и рядко, има и повторно заразяване. След първичната инфекция вирусът остава доживотно в латентно /дремещо/ състояние в сетивните нервни ганглии. При реактивирането му в по-късен етап при около 25% от възрастните, което настъпва след спад в имунната защита на организма, той мигрира по хода на нервите в определен кожен участък и предизвиква болезнен дерматомен обрив – заболяване, познато като херпес зостер. При заразяване след 18-годишна възраст заболяването протича по-тежко, с поддържане на висока темепуратура, обща отпадналост на организма и по-силно изразен обрив”, поясни д-р Мончева.

Здравият началник допълни, че заразяването с варицела става главно по въздушно-капков път чрез отделяне на вирус при кашляне, кихане или говорене. Варицела се развива след инкубационен период от 10 до 21 дни след първоначалния контакт с вируса. Пациентите са заразни до 5 дни преди появата на обрива до момента, в който всички везикули преминат.

Лекарите съветват първите симптоми с поява на общо неразположение и обрив да не се подценяват, да се потърси своевременно консултация с лекар./pirinsko.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене