Разширени вени на краката – причини и симптоми

Разширените вени на долните крайници (варикозната болест) засягат около 37 % от населението. Преди тази болест е смятана за проблем на по-възрастните, но напоследък все по-често засяга и млади хора. В днешно време дори хора на 20 – 25 години са податливи на това заболяване. То се среща 3 пъти по-често при дамите. Разширените вени са козметичен дефект, но в много случаи те са външна проява на подлежащ проблем с вените – наличие на хронична венозна недостатъчност.

Механизъм на възникване

Варикозните вени могат да се появят навсякъде по тялото, но се срещат най-често в областта на краката. Това се дължи на факта, че човек прекарва по-голямата част от времето си в изправено положение. Това е свързано с повишено налягане на кръвта във вените на крайниците и по-трудното изпомпване на кръвта от тях. Нарушава се нормалното функциониране на венозните клапи, които са отговорни за движението на кръвта към сърцето. Постепенно се развива венозен рефлукс – патологична промяна в движението на кръвта в обратна на нормалната посока. В резултат на това налягането в дълбоките вени на краката се повишава и постепенно се разширяват и повърхностните вени.

Какви са причините?

Най-честата причина е наследствената предразположеност към слабост на венозната стена. Други фактори са прекомерната физическа дейност с предимно натоварване на краката, продължителни периоди на обездвижване (например по време на работа или пътуване), наднормено тегло, застоял начин на живот, продължително изправено положение.

С напредването на възрастта, вените губят своята еластичност и това води до тяхното отпускане и разтягане на стените им. По време на бременността настъпват хормоналните промени, повишава се обемът на циркулиращата кръв в съдовете, а постепенното увеличаване на размерите на плода води до високо налягане в областта на съдовете на долните крайници. Приемът на хормонозаместителна терапия и противозачатъчни лекарства, също повишава риска. Прекомерната консумация на сол също може да увеличи общото количество кръв в организма, поради задръжката на вода.

Какви са оплакванията?
Разширените венозни съдове изглеждат тъмнолилави или сини на цвят, което се дължи на факта, че кръвта в тях е бедна на кислород. Те се усещат изпъкнали по повърхността на кожата и често са нагънати и извити. Може да се открият и т.нар. паяковидни (метличковидни) вени, които са по-малки и фини разширени съдове. Приличат на мрежа на паяк, от където идва и тяхното наименование. Разположени са предимно по краката, но се срещат и по лицето.
Свързани статии..

В началото на заболяването оплакванията се свързват с козметичния проблем. В последствие се появява тежест в краката в края на деня – т.нар. “уморени крака”, периодично появяващи се болки, които са предимно вечер, сърбеж, оток около глезените, кафеникава пигментация по подбедриците, втвърдяване на кожата, чувство на парене, мравучкане, мускулни крампи. Оплакванията се влошават при продължително стоене или седене. Показател за това, че отокът на краката се дължи на разширени вени, е, че сутрин след преспиване, той е изчезнал. Освен него отшумяват и много от останалите признаци. Това обикновено е причината пациентът да забрави за проблема и отлага посещението при лекар за консултация. В същото време нарушенията на кръвотока в долните крайници се задълбочават.

При по-тежките случаи, може да се появят и кожни язви в областта над глезена, които са белег на по-тежка форма на съдово заболяване. Разширяването на вените и забавянето на движението на кръвта в тях, създава предпоставки за повишено съсирване на кръвта и поява на тромби. Това състояние е особено опасно, тъй като при откъсването на тромб, той може да достигне до съдовете на белия дроб и да предизвика белодробна емболия, което е животозастрашаващо състояние. Често тромбозиралите разширени вени се възпаляват и се развива състояние, известно като тромбофлебит. Кожата над засегнатите вени е топла и зачервена.

/puls.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене