Д-Р АТАНАС КАМБИТОВ, КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД: Когато местната и централната власт работят в една посока, резултатите са налице – непрекъснато надграждаме фестивала „Франкофоли“

 Евродепутатът А ндрей Н о­ваков, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и зам.-министърът на външните ра­боти Георг Георгиев, пристигнаха в Благоевград за IV издание на фестивала “Francofolies.Благоев­град“. Те, заедно с президента на фестивала Жерар Пон и област­ния управител Бисер Михайлов, оцениха отлично резултатите от провежданото мащабното музи­кално събитие. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоев­град.

 Кметът на Благоевград д-р Ата­нас Камбитов благодари на всич­ки за подкрепата, в това число на министерствата на туризма, на външните работи, на културата, на образованието и социалното министерство.

 „Когато местната и централна­та власт работят в една посока, резултатите са налице. Непре­къснато надграждаме фестивала. Освен Младежкия модул, тази година, Благоевград подкрепи и социалната кауза за достъп на хора в неравностойно положение пред сцената на фестивала. Целта ни е да постигнем един завършен туристически продукт. Стъпка по стъпка, много последовател­но изпълняваме политиката си“, заяви кметът Камбитов. Той до­пълни, че следващата година ще бъде реализиран още един маща­бен фестивал на територията на Благоевград.

 Заместник-министърът на ту­ризма Ирена Георгиева изрази възхищението си от организа­цията и провеждането на фести­вала и подчерта ползите от него. „Министерство на туризма под­крепя подобни инициативи. Фес­тивали, които приковават внима­нието на туристите, спомагат да направим България целогодишна туристическа дестинация. Бла­годарим на Община Благоев­град, че работи последователно и надгражда това събитие. Не­случайно, именно Благоевград, спечели приза „Туристическо събитие на годината“ за 2017. Ре­зултатите показват, че наистина вървим в една посока. Приходи­те в Благоевград бележат ръст.“, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя благодари за усилията и ентусиазма и декла­рира абсолютна готовност и за бъдеща съвместна работа между Министерство на туризма и Об­щина Благоевград.

 Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев също поздрави кмета д-р Атанас Камбитов и Община Благоевград за успешното реализиране на фестивала. „По линия на външ­ната ни политика, активността ни във франкофонската общност е с подчертана важност. Този фести­вал устойчиво се наложи в кул­турния календар на държавата, в същото време изгражда и едни много стабилни традиции в Бла­гоевград. Ако се абстрахираме от икономически ползи, които, убе­ден съм са много сериозни, то той показва и една политическа стра­на , която също е много важна за държавата“, заяви зам.-министър Георгиев.

 Кметът Камбитов и неговият екип бяха поздравени и от прези­дента на фестивала „Франкофо­ли“ Жерар Пон. „Изключително съм горд да видя името „Фран­кофоли“ на тази прекрасна сцена. Мисля, че основателят на фес­тивала Жан Луи Фулкие, би бил много щастлив, че „Франкофоли“ съществува и днес. Спомням си първата година, когато г-н Кам­битов беше сам в тази битка, но в същото време беше токова ам­бициозен, това нещо да се случи. Сега мисля, че трябва да дойде и да помага при организацията на фестивала в Ла Рошел“, с усмив­ка заяви Жерар Пон. Той каза, че ще работи в посока привличане на български артисти за изяви в Ла Рошел.

 Андрей Новаков, който прис­тигна в Благоевград със своето семейство, подчерта, че винаги се връща в Благоевград с топли чув­ства. „Тук съм по линия на сърце­то си. Колегите от Община Благо­евград продължават да са част от моя професионален кръг“, заяви Андрей Новаков.

 На събитието присъства и об­ластният управител на Благо­евград Бисер Михайлов, който заяви, че благодарение на усили­ята на ръководството на Община Благоевград, областният център е на картата на най-мащабните световни събития. „Убеден съм, че ще продължим да надграж­даме и в следващите години и сцените на „Франкоф­оли“ ще се разширя­ват, за да постигнем мащаба на фестивала в Ла Рошел“, каза об­ластният управител Бисер Ми­хайлов.

 Първата фестивална вечер от IV издание на „Франкофоли“ пре­мина при изключително голям интерес. В Благоевград пристиг­наха туристи от България и света, за да бъдат част от мащабното събитие.

 Благодарение на фестивала, Благоевград бе включен в кла­сацията „Голямата обиколка“ на Министерство на външните ра­боти на Франция през 2017 г. и стана част от 100-те най-големи франкофонски събития.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене