Кметът на благоевградското село Логодаж спечели съдебна битка срещу строителна кариера

 Кметът на благоевградското село Логодаж Пламен Червен­ков спечели дело срещу фирма за добив на строителни материали. Върховният административен съд излезе с решение на първа инстанция,че отменя решението на министъра на енергетиката за кариера в землището на Логодаж.

 Кариерата се намира само на 500 метра от къщите и на по-мал­ко от 100 метра по въздушна ли­ния от язовир Стойковци.

 „Доволни сме от решението на съда. По този начин се реша­ва проблема с преминаването на тежки коли по главния път за Ма­кедония, който преминава през селата Логодаж, Селище и Зелен дол“, коментира кметът Пламен Червенков.

 Преди близо две години сто­личната фирма „Интерпром“ ЕООД получи разрешение за проучване. То бе за срок от 1 година и обхваща площ от 0,7 квадратни километра. Местните жители смятат, че са нарушени санитарно-защитните зони от страна на фирмата. Наблизо е кладенецът, който е основен те­хен водоизточник, както и река Клисурска и бъдещата кариера ще съсипе района.

 „На първа инстанция Върховен административен съд отменя ре­шението на министъра на енерге­тиката за проучвателни дейности за добив на строителни материа­ли в землището на Логодаж. Ре­шението подлежи на обжалване в 14 дневен срок“, обясни адвока­тът Гергана Янчева.

 Освен шума и запрашеността от кариерата хората се тревожат, че кариерата ще унищожи во­додайната зона, която захранва водопровода на селото и язови­ра. Освен това ще се замърсят земеделските земи, а идеята за изграждане на вилно селище край язовира ще остане само на хартия.

Вестник „Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене