УНИКАЛНА ЗА БЪЛГАРИЯ НАХОДКА! Богинята Немезида изплува в Рупите

 Уникално светилище на богинята на възмездието Немезида и релефно изо­бражение на съдницата, стъпила върху легнала жена с боядисана в жълто коса, откриват учени в прочутия древен град Хераклея Син­тика. Според директора на Националния археологиче­ски институт и ръководи­тел на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински русата коса е символизирала поро­ка.

 Откритието, което се нами­ра в античния град Хераклея Синтика, в местността Ру­пите, е уникално по рода си. То е единственото засега на територията на България, а и по света проучените хра­мове на Немезида са едва няколко.

 Става дума за едно от 15-те верижни помещения по се­верната страна на централ­ния площад, споделят архео­лозите. Именно там изплува и мраморната оброчна плоч­ка с изображението на боги­нята. Срещу нея древните са представили гладиаторски шлем. Това подсказва, че в Хераклея Синтика са се провеждали гладиаторски игри през римската импера­торска епоха. Връзката на Немезида с тези зрелища е известна от писмени извори и надписи, но нейни изобра­жения с гладиаторски атри­бути са изключително ред­ки, твърдят учените.

 Оброчната плочка на Не­мезида е открита натрошена – но не от съвременни има­няри, а още в древността. Вероятно са я счупили ран­ни християни, окуражени от едиктите на император Теодосий I Велики, обявил в края на IV век ортодоксал­ното християнство за един­ствена държавна религия. Богинята също е на парчета – на едно от по-малките се виждат нейните везни, сим­волизиращи равновесието и справедливостта. Сред дру­гите й типични атрибути са меч или камшик, за да на­казва съгрешилите, а също и колесница с впрегнати грифони, за да ги достига бързо. На най-голямото пар­че от плочката, намерена в Хераклея Синтика, се вижда ясно как кракът й е стъпил върху легнала жена с бояди­сана в жълто коса – в антич­ността русото е било символ на греха. Археолозите са на мнение, че силно земетресе­ние е погребало светилище­то и е запечатало следите от сблъсъка между отреченото езичество и побеждаващото християнство.

 Античният град Хераклея Синтика е едно от най-попу­лярните и уникални архео­логически открития. Намира се на територията на днешна Югозападна България, руи­ните на който са разположе­ни в землището на село Ру­пите, община Петрич. Те се намират върху южния склон на вулканичното възвише­ние Кожух. В древността гра­дът е бил център на облас­тта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Хе­родот и Тукидид. Именно там през 2007 г. започва своята работа археологът доц. д-р Людмил Вагалински. Отто­гава до ден днешен заедно с екипа си той е направил де­сетки значителни открития. Малко преди храма на Неме­зида Вагалински се натък­ва на най-стария християн­ски храм на територията на цяла Югозападна България. Първоначално те откриват обществена сграда. Оказва се, че око­ло 400 г. зданието, разполо­жено в северо­източния ъгъл на римския форум, е било пре­устроено в ран­нохрис­тиянска базилика. Преус­тройство­то е било направе­но в пе­риод на големи трусове – и природ­ни, и поли­тически. Малко преди да настъпят те – през IV век, Хераклея Синтика преживява разцвет и обно­вява градския си площад. Построена е не само въпрос­ната обществена сграда, но са издигнати и нова граж­данска базилика, и още 15 търговски и култови поме­щения. Форумът все още не е напълно довършен, когато малко след 388 г. Хераклея Синтика е ударена от мощно зе­метресение, разяснява ученият.

 По това време сил­ният човек на трона на разпадаща­та се Рим­ска империя е Теодосий I Велики. Той остава в историята като послед­ния й обеди­нител, но и като първия владетел, наложил ортодоксал­ното хрис­тиянство за единствена официална религия. Той забранява по­читането на всякакви ереси или други култове, а също и Олимпийските игри. Раз­рушени, запуснати или пре­устроени са най-знаковите езически светилища и хра­мове в империята, включи­телно Пантеонът в Рим.

 И в Хераклея Синтика няма как да пренебрегнат императорската воля. Скоро след 425 г. градът отново е разлюлян от разрушител­но земетресение. След него Хераклея Синтика така и не успява да се възстанови в предишния си блясък. И така, след като в продълже­ние на 800 години Хераклея Синтика е основен център в областта на Средна Струма, тя залязва окончателно. На нейно място изгрява звез­дата на Партикополис (Сан­дански).

 В ГРАДА Е УБИТ МАКЕДОНСКИ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК

 В града е убит един маке­донски престолонаследник и това събитие по драмати­чен начин води до падането на Древна Македония под римска власт. Деметрий, един от синовете на Филип V, се провалил в опитите си да убеди баща си – царя на македоните, и брат си Пер­сей да не воюват с Рим. Той познавал добре римляните, защото бил техен залож­ник. По време на пир брат му Персей организирал не­говото убийство. Филип V получава удар, като научил, че единият брат е организи­рал убийството на другия, но не успял да лиши Персей от трона. Той се възкачва и в резултат на това Македония губи своята независимост и римляните трайно устано­вяват властта си на Балкан­ския полуостров – няма сила, която да ги спре.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене