Самоукият ножар от Крупник за тънкостите на най-мъжкия занаят

Ножът се е превърнал в не­разделна част от човешкия бит, предмет, съпътстващ ни през целия живот. Той може да бъде домакински, ловен, армейски, ритуален, суве­нирен и т.н… Изработването на качествен нож изисква солидни умения и майстор­лък. Занаятът присъства и е уважаван в редица култури по целия свят. Ножарите в България са малко. Един от начинаещите мераклии да запази традицията за изра­ботване на ножове е Иван Кюпов е от село Крупник. Той не е потомствен ножар. Скоро навършил 30, Иван за­почва да се занимава с но­жарството като хоби преди около 5 години. Лека-полека започва да се запознава с тънкостите на занаята.

„Изработвам различни ножове с естествени мате­риали. Човек се увлича от магията на това изкуство, защо­то направата на качествен нож е своеобразно изку­ство. За мен съз­даването на но­жове е уникален занаят. Ножовете винаги са ми били страст за прите­жание. Започнах да се уча от клипо­ве в интернет, че­тях книги, статии. Започнах с един шлайф и една бор­машина. Правех за мен и за брат ми, главно ножо­ве, които не бяха за завиждане. В началото правех един нож по един ме­сец. Сега, за да стане до­бър ножа ми отнема една седмица“, разказва мла­дият мъж, до­като изработ­ва нож, който ще изпраща в Америка на приятел.

Стомана­та си купува от България. Специална ножарска стомана, ку­пува се на листове и се разкроява според моде­ла, който ще се изработва. За дръжките използва украински матери­али за ловните, спортните и касапските ножове слонова кост и други материали. Об­кова го прави сам. Ковани ножове също прави.

„Само за 5 години усвоих много тънкости в занаята и съм много доволен. В групи в социалните мрежи слагам снимки на моите изделия и съм щастлив, че получавам одобрението на много хора, които поръчват специално да изработя нож за тях. Ло­вджия съм, много приятели ловджии също поръчват, защото един уважаващ себе си ловец трябва да има ху­бав нож задължително“, каз­ва самоукият ножар.

По-голямата част от люби­телите на изкусно изработе­ните остриета се превръщат в техни ревностни колекцио­нери. В ръчно изработените ножове на Иван Кюпов при­съства художествен усет и майсторлък. Търсят го за изработката на подаръчни ножове, за нестандартни мо­дели: както тези с шарените дръжки. Изработва сам и калъфите. Докато разказва и шие. Боядисва сам кожата, която е бяла преди обработ­ката, прави красиви орна­менти и шие едновременно с две ръце.

„Докато ръцете ми са здра­ви, ще правя ножове“, казва Ванката, като дава заявки да се сдобие с нови модер­ни машини и да изработва произведения на изкуство­то. В ума му се въртят нови идеи за модели ножове, за гравюри и украса. „Щастлив съм, че държа хляба си в ръ­цете. Ножарството е мъжки занаят, аз съм щастлив, че реших да правя точно това, засега като хоби, след годи­ни, кой знае..“, казва той.

Вестник “ ТОП ПРЕСА “ 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене