Страшна болест плъзна в Югозапада!

 9 случая на салмонела са установени в Благоевград през юни, сред тях е семейство, заразено от яйце, използвано в застройката на супа. Първите симптоми при фамилията от Благоевград – баба, дядо, майка и деца, са били гадене и повръщане, съпроводени със силни коремни болки. Те са приети за лечение в инфекциозно отделение на благоевградската болница със стомашно-чревни оплаквания, пише struma.bg.

 Токсикоинфекциите при семейството започнали внезапно, те консумирали една и съща храна, като погълнали с нея салмонелни бактерии. След направените изследвания е установено, че са заразени със салмонели от яйце, заболяването е краткотрайно и бързо се овладява при адекватно лечение, обясни директорът „Надзор на заразните болести“ в Пиринско д-р Веселка Мончева.

 В конкретния случай продуктът е изглеждал напълно добър за употреба, без променени качества, възможно е патогенът да е бил вътре в яйцето или да е неправилно съхранение на ястието на топлина. Рискът от консумиране на заразена храна е голям, тъй като салмонелите не променят вкуса или цвета на храната, затова термичната обработка е задължителна.

 Д-р Мончева поясни, че през изминалия месец има още 4 регистрирани случая на заболели от салмонела. Профилактични изследвания за заболяването няма, а инкубационният период е къс – до 24 часа. Ето какво обясни още д-р Мончева:

 „Салмонелите са бактерии, те се развиват добре върху всяка хранителна среда, в месо, яйца и риба не само се запазват, но и се размножават. Причините за инфекциите са най-често от неправилната термична обработка на храната. Реална опасност от заразяване съществува и за хората, които имат пряка връзка с животни, като ветеринари, гледачи на животни, колбасари и кухненски работници. През летния сезон храната трябва да се съхранява правилно и задължително да се поддържа добра лична хигиена”, съветва др Мончева.

 Тя уточни, че има регистрирани и 8 случая на дизентерия за месец. Заразяването става при контакт със замърсена храна, вода или предмети, първите симпотоми са силни коремни болки и обилни изхождания с наличие на кръв. Възстановяването става след 5-7-дневно лечение. Тежкото протичане може да доведе до сериозно дехидратиране на организма.

 13 пациенти с усложнения от ентероколити /стомашно-чревни инфекции/ и два случая на хепатит от неопределена форма, възрастни мъже от Петрич и Сандански също са лекувани в благоевградската болница, единият пациент продължава да е под лекарско наблюдение в МБАЛ – Благоевград./pirinsko.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене