Започнаха детските лагери в манастира „Св. Георги“ в Хаджидимово

Започнаха детските лагери в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“, където за 25-и път лагеруват деца от Неврокопска епархия.

Светата обител ще посрещне това лято шест лагерни смени – момчета и момичета от началния, средния и горния курс на обучение. Освен отговорника на лагера, с децата ще работят и духовници. Всички лагерници ще могат да вземат участие в богослуженията, да усъвършенстват талантите си и да срещнат нови приятели.

Детските лагери са утвърдени като програма и практика в манастира. Деца ще оцветяват икони, ще научат някои църковни песнопения и молитви.

Подготвят драматизации с поучителен характер и пътуват до близки културно-исторически места. Всяка година лагерът има дадена тема, която определя организацията и съдържанието на всички занимания и игри. Има часове по ръчен труд, пеене и, разбира се, не липсват и игри.

Над 300 деца прекарват част от лятната си ваканция в манастира.

Момчетата и момичетата са разделени, всяка смяна е по около 50 деца.

Деца и родители споделят, че това е уникален житейски опит, защото се осъществява в среда, изолирана от предизвикателствата на модерния свят и формира различни ценности у подрастващите. Става дума за възпитание в родолюбие, в традиционните семейни ценности, личностно израстване, популяризиране на добродетелите и прилагането им в живота, опознаване на духовното и културно-историческо наследство.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене