ЮЗДП и природозащитни организации започват проверки в гори със защитни функции, първата направена над селата Габрене и Скрът в планината Беласица

 Серия от съвместни про­верки в гори със защитни и специални функции започ­ват Югозападното държавно предприятие и природоза­щитните организации WWF – Световен фонд за дивата природа и Българска Фон­дация „Биоразнообразие”.

 Инспекциите са част от об­щите усилия за подобряване управлението и опазването на горите в защитените те­ритории и зоните от евро­пейската екологична мре­жа Натура 2000. Основни акценти са спазването на забраната за сечи в гори във фаза на старост, огра­ничаване на незаконните дейности и подготовката на териториалните поделения на ЮЗДП за горска серти­фикация.

 Първата проверка беше в букови и кестенови насаждения над петрички­те села Габрене и Скрът, в Беласица планина. Голяма част от горите в района на „ДГС Петрич” предоставят изключителни екосистемни ползи, като защита срещу ерозия, опазване на питей­ни води и съхраняване на биоразнообразието. Затова проверяващите установиха, че за разлика от предходни периоди отношението към стопанисването на гората се е подобрило значително.

 На работниците бе обърна­то внимание, че във връзка с предстоящата сертифика­ция на горското стопанство е необходимо да се подобри технологията на дърводобив и да се предприемат мерки за осигуряване на безопасни условия на труд. Акцентира­но беше върху изискването за опазване на стари хралу­пести дървета.

 В посетените гори във фаза на старост не е установена човешка наме­са, което изпълнява изцяло изискванията на горската сертификация.

Венко Стефанов

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене