Наказват за дискриминация училищен директор от Благоевград

 Комисията за защита от дискриминация изяснява случай с първокласници от ромски произход, за които е отказан прием в благоевградското Девето ОУ.

 Членовете на комисията, които се самосезираха след публикации в медиите, са изискали официални обяснения от директора Василка Величкова, обявила в социалната мрежа, че в училището няма да записват деца от махалата.

 Изискана е допълнителна информация от началника на РУО-Благоевград Ивайло Златанов и от директора Величкова.

 Разследва се как се пределят правилата за прием на първолаци от малцинствените групи.Към момента в Девето училище са записани 6 деца от ромската махала, която е близо до учебното заведение.

 Според образователните специалисти в Благоевград няма дискриминация по етнически признак. С действията си педагогическият екип и директорът Василка Величкова не  са ограничили достъп на ученици от различни етноси.

 От РУО обаче коментират, че изявлението на Величкова в страницата на училището във Фейсбук, че не приема деца от ромски произход, е непремерено и недопустимо. Вероятно иректорът ще понесе дисциплинарна отговорност за социалните си изяви.

 Припомняме, преди дни в мрежата Величкова публикува следните думи – „Уведомяваме родителите на бъдещите първокласници от квартал „Ален мак“ и село Изгрев, че продължаваме записването на първокласници. Записани ученици – 6. Свободни места – 12-14. Не записваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се приемат с предимство“.

 Според ромите в махалата децата искат да учат и мерките са дискриминационни.

 Директор Великова обаче смята, че не става въпрос за дискриминация, а за метод за по-добра интеграция. По нейни думи, ако в училището ромските деца започнат да стават по-голяма част, то самото училище ще се сегрегира и може да бъде закрито впоследствие.

 Тя изтъква също така и тезата, че за да има успешно вписване на ромските деца в училищната среда, трябва те да останат малцинство спрямо останалата част от класа и по този начин да се слеят с останалите.

 Според нея училището е в процес на десегрегация. Това е и причината да не се допускат повече деца от ромски произход. Според квота се допускат до 2 деца в клас. Ако бъдат повече има опасност от вторична сегрегация и училището да бъде закрито./enovina.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене