Благой Калпачки – фитнес инструктор и бокс треньор в клуб „Централ“ – Благоевград: Защо бокс?

 В световен мащаб, все повече хора прибягват към тренировките по бокс, като средство не само за офор­мяне на красиво тяло и пре­одоляване на стреса, но и за изграждане и развиване на личностни и волеви ка­чества на характера.

 Именно тези ползи класи­рат масовия бокс на едно от челните места на социално значими спортове на све­товно ниво.

 Но защо точно бокс?

 Като спорт, боксът е част от групата на единоборства­та. Една от най-съществена­те характеристики на тази група е директното надигра­ване на противника. Боксо­вите тренировки протичат в твърде разнообразна, сла­бопредсказуема среда, от­личаваща се с непрекъснато променящи се параметри.

 Като спорт, той се характе­ризира със сложни, предим­но ациклични двигателни дейности, в условията на ди­намично изменяща се среда на непрекъснат преход от фаза атака към фаза защи­та.

 По своята същност бокса принадлежи към ациклич­ните спортове, т.е. към тези, които се характеризират с постоянно регулиране и не­прекъсната промяна на дви­женията при променящите се условия. Това изисква бързи промени от координа­ционна гледна точка в цен­тралната нервна система. В арсенала на трениращите има автоматизирани двига­телни действия под форма­та на индивидуални умения и формирани двигателни на­вици изпълнявани под фор­мата на сложна координа­ция.

 Включените в него ата­куващи, защитни и кон­траатакуващи двигателни действия се изпълняват в изключително динамично променяща се среда, коя­то много трудно би могла да бъде прогнозирана при предварителната подготов­ка за състезателната дей­ност на боксьорите.

 Трениращите трябва да овладеят и да прилагат на ринга голям арсенал от сложни динамични стерио­типи, в условията на остър конфликт с противник, който активно им противодейства.

 Боксът е спорт, който се характеризира с кратка продължителност, висо­ко интензивни изблици на активност, която изисква значителна анаеробна физи­ческа форма, в рамките на една добре развита аеробна система. Една от най-важни­те особености на бокса е, че той е 70–80% анаеробен и 20-30% аеробен, със съотно­шение между активност и почивка 2:1.

 По време на тренировка, боксьорите трябва да по­държат интензивността на упражненията, силата на удара, скоростта и точност­та на движенията дори и при увеличаване на умората.

 Масовия бокс поставя ак­цента на добре развитите сърдечно-съдови и респи­раторни функции на орга­низма. Документирано е, че хората, които тренират бокс имат много добре развит ае­робен капацитет.

 Краткият период на почив­ка по време на тренировка не позволява на лактататът във кръвта да спадне, точно когато е във пика си.

 Тренировката в бокса из­исква толерантността към високи нива на млечна ки­селина и сърдечен ритъм. Нивата на млечна кисели­на трябва да са около 9.0 Mmol/L, а сърдечният ритъм около 180 bpm.

 Когато интензитетът на активност се уве­личава, производ­ството на млечна киселина в мус­кулите също се увеличава, което води до натруп­ване на млечна киселина в кръв­та. Сърдечният ритъм е право­линейно свързан с изразходвания кислород, затова измерването на пулса по време на тренировка по­казва аеробните и анаеробните нуж­ди, както и покач­ването на млечна киселина в кръв­та. Всичко това води до ускорява­не на пулса.

 Анализирайки получените данни ми дава основа­ние да направя следните научни изводи:

  • практикуване­то на бойни спор­тове, какъвто е и боксът съдейства за подобряване на постиженията при следните промен­ливи: реакционно време, памет, вни­мание и мотивация;
  • спортистите, които имат по-високи нива на разви­тие на тези променливи са с по-високи постижения в състезателната дейност, в сравнение с тези, с по-ниски­те нива на развитие на из­следваните психофизиоло­гически и психологически характеристики.
  • Антропометрията на боксьора се характеризира с ниски нива на подкожни мазнини и силно релефна мускулатура.

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене