Лещен – духът на българското село

 Днес реши­хме да те отве­дем в Лещен, защото сигур­ни сме, че и ти, като нас, оби­чаш красиви­те панорамни гледки и автен­тичния дух на старото бъл­гарско село. Колкото и пъти да отидем там, никога не ни стига!

 Лещен е разполо­жен в Югозападна България, на южния склон на Западните Родопи и се намира на около 200 км от София. С всяка из­минала година сел­ският туризъм там се развива и днес Ле­щен няма нищо общо с това, което е бил преди ня­колко години. Освен за бъл­гарите, то е изключително интересно и атрактивно и за чужденците, които посеща­ват страната ни.

 Главната улица е тради­ционно калдъръмена, из­пълнена освен с типична­та атмосфера и българска традиция и с изобилие от заведения и сувенирни мага­зинчета, от които можеш да купиш автентичен български сувенир или просто да похап­неш нещо вкусно, приготвено от истински, био продукти.

 На един от хълмовете на Лещен ще забележиш къща, напра­вена изцяло от глина, на­помняща за жилището на Фред Флинт­стоун, но…не се заблужда­вай – обзаве­дена е с всич­ки удобства и може да се наеме от всеки жела­ещ, стига да е свободна.

 Докато си в Лещен, не пропускай да разгледаш картините и старинните фотографии, които предста­вят етнографското и култур­но наследство на селото.

 Няма как да скучаеш, защо­то селцето предлага много и различни развлечение – от лов и риболов, езда в пла­нината до балнеолечение в намиращия се на 5 км курорт Огняново. Ако си от по-екс­тремните туристи можеш да направиш сафари с джип и да посетеш резерватът “Тъм­ната гора”, тракийски свети­лища “Козият камък” и “Чер­ната скала” или местността “Синият вир”.

 Ако имаш повече време, пре­поръчваме да се разходиш до съседните етнографски ком­плекси на Ковачевица, Долен и Делчево, да прекараш ден в Роженския манастир край Мелник или да хапнеш местен специалитет в някоя механа в Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене