Чужденци в Банско се учат на стари занаяти

Успешният формат на Културни вечери „Традиции и изкуство”, организиран от община Банско, е на прага на своя четвърти сезон. Обърната към традиционните български занаяти, към позабравените умения на българската домакиня като плетене, бродиране, тъкане, предене и пресукване, програмата на събитието включва разнообразни активности. Жителите и гостите на града имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат позабравени вече знания и умения.

Съботните демонстрации се съпровождат от фолклорни състави от населените места на територията на община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство, изразено с автентични музикални инструменти, традиционни песни от региона и културното наследство в автентични местни носии.

За любознателните туристи са предвидени еднодневни инфотурове до археологическите забележителности в околностите на Банско, както и в музейните обекти. Образователните интерактивни игри „Деца в музея” подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в курорта.

За запалените по народните песни и танци, в читалище „Никола Вапцаров” ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци.

Не са забравени и феновете на киното. За тях всеки четвъртък в Посетителски информационен център-Банско ще се прожектират филми за града и банските дейци, представители на духовния и литературен свят.

През този сезон ще бъдат представени 14 изложби на различни поколения бански творци – изложба на българска бродерия, икони, живопис, дърворезба, абстрактно изкуство, бански носии, глиптики, енергийни картини, художествена обработка на дърво и дървопластика и ковано желязо.

Първите две изложби вече са подредени – едната е под надслов „Вик от миналото” – българска бродерия и приложно плетиво от Мария Тодева, и изложба на гоблени от Райна Везелова.

Културните вечери ще продължат до 8 септември.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене