Канонично пано на Св. Иван Рилски освети родното му село

Канонично пано, високо над 1,5 м., с лика на най-почитания български светец св. Иван Рилски е зографисано върху постамент на входа родното място на светеца  – Скрино, Кюстендилско, казаха местни хора. Композицията става нещо като емблема на селото. Бетонният постамент, излят до входната табела, и паното с посланието „Добре дошли в Скрино“ е дело на монасите от Руенския манастир „Св.Иван Рилски“, който отстои на 2 километра над селото.

Зографисването е на послушника Лука от светата обител, помагал му монах от столицата, разказват местните хора. Те работили дни наред – въпреки лошото време. В жега и в дъжд не слизали от скелето. Паното е решено в по-тъмни цветове, такова е решението на изявилия се като зограф монах Лука. На обратната страна на постамента има зографисан каноничен кръст. Посетители правят неволно сравнение с други стенописи и барелефи на Покровителя на българския народ по манастири /най-вече в Рилската обител/ или от представители на различни школи. Монахът Лука е вложил своя представа за светеца. По канона – разбира се.

На много крайпътни места, водещи към Българския Йерусалим – както туристи и изследователи наричат с. Скрино, има поставени надписи и указателни текстове как да се стигне до Руенския манастир. Такива има и на чешми, и на забележителни места над селото – за улеснение на туристите и поклонниците, които стават все повече. А в Скрино вече са открити две къщи за гости и частен хотел – казват в селото, което успешно развива така нар. религиозен туризъм. На големите религиозни, а и за светски празници, всичките около 30 места по трите обекта са резервирани.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене