Скандалите за първокласниците в Дупница стигнаха до прокуратурата

Скандалите за първокласниците в дупнишките училища стигнаха и до прокуратурата. Темата беше засегната и в ОбС вчера преди старта на редовното заседание. Общинският съветник от ОДБ Костадин Костадинов постави ребром въпроса пред колегите си да се свика извънредно заседание на ОбС по темата за образованието.

„Изпускаме важни неща, които се случват в момента в образованието в общината. В града са се настроили директор срещу директор, карат се кой да приеме ромчетата в училището си. Учителите в селата са настръхнали срещу тези в града. Дори  се е стигнало до там директор да подава жалба до прокуратурата срещу друг директор заради незаписано дете, близко на общински съветник. Трябва да решим спешно проблема. Затова призовавам да се свика извънредно заседание на ОбС и да се решават проблемите в образованието. Убеден съм, че 90% от тук присъстващите не знаят какво става по училищата в града”, заяви Костадинов.

Общинският съветник, към когото бяха отправени критиките, не пожела да коментира случилото се, като заяви, че в момента прокуратурата разследва случая. Става въпрос за дете на негов близък роднина, което е записано в едно от дупнишките училища, но след намесата на директорка на селското училище, където живее детето, документите са върнати на родителите му. Те опитали да го запишат на училище извън община Дупница, но и там им било оказано. Родителите стигнали до там, че взели решение да го запишат на училище при бабата и дядото на първокласника, които живеят на 150 км от Дупница. В крайна сметка директорът на градското училище, който върнал документите на кандидат-първокласника, го записал отново в училището.

Както “Струма” писа, в Дупница се води ожесточена битка между директорите на училища в кое училище да учат ромски деца. Директорката на ОУ “Неофит Рилски” Бистра Стойкова обвини колегите си, че не записват ромски деца в техните училища, въпреки споразумение, подписано при кмета М. Чимев.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене