Скандал! Фирма „Балико“ изхвърли от пикап с надпис „Община Благоевград” глутница от 17 кучета край Стара Кресна, собственичката Ил. Балева: Приютът е препълнен

Благоевградската фирма „Балико“ ЕООД, която стопанисва кучешкия приют в с. Мощанец, вчера бе подложена на масирани проверки от всички възможни институции заради изхвърлените в местността Сухата река на около километър от Стара Кресна 17 кучета. На снимки, публикувани завчера в социалната мрежа от жена, станала случаен свидетел, ясно се вижда как от червен пикап с логото на община Благоевград са изсипани животните. Оказа се, че колата е служебна на „Балико“ ЕООД, със същия автомобил часове по-късно от фирмата се отзовали на сигнал от кметството в Кресна за залавяне на изхвърлените в района бездомни кучета.

„Имаме договор с „Балико“ и веднага след появилия се сигнал в социалната мрежа им се обадихме, дойдоха и още същия ден събраха 8-9 кучета, а днес (б.р. вчера) заловиха още две“, обясни зам. кметът на Кресна Валентин Стоичков. Той уточни, че договорът им с фирмата за залавяне и обезпаразитяване на бездомни кучета е на брой животни, и отхвърли подозрения за двойно плащане. „Кучетата бяха с марки и ние няма да платим за залавянето им“, заяви зам. кметът и разказа, че животните били заловени много лесно, тъй като още с пристигането на колата повечето кучета я наобиколили.

„Нашата кола е“ – призна собственичката на „Балико“ Илияна Балева. – Служителят ни Мариян Георгиев проявил самоинициатива, тъй като приютът ни е препълнен, и дори не се е крил, като ги е стоварил. Животните са обезпаразитени, ваксинирани и маркирани, не са опасни, затова той не е смятал, че върши нещо лошо.

Голям скандал стана, не съм се чувствала толкова унизително! Аз бях в София по работа, когато се е случило. Капацитетът на приюта е 30 животни, а в момента в клетките са 40 и още 5 на плаца. Ветеринарните ме глобиха, от НПО-тата за защита на животните ме нападнаха, дават ни на прокурор… Преди няколко дни по сигнал на община Благоевград заловихме 15-ина кучета и ги прибрахме, преди това през деня, преди концерта на „БГ радио”, още толкова хванахме, бяха цяла глутница пред магазин „Била”, кажете откъде са се появили! И за да не се нападат в клетките, Мариян решил да освободи част от тях, но пак казвам, че те са кастрирани, обезпаразитени и чипирани“, обясни Ил. Балева минути преди да се срещне със зам. кмета на Благиевград инж. Тунева, за да дава обяснения по случая.

„Балико“ ЕООД беше единствената фирма, която кандидатсва и през април спечели обществена поръчка на община Благоевград за справяне с бездомните кучета. Фирмата получава за всяко куче по 52,80 лв. с ДДС за залавяне, 68,16 лв. за кастрация, 16,56 лв. за маркировка, 4,32 лв. за обезпаразитяване на куче, а храната на животно на ден в приюта е 3,12 лв. с ДДС.

От община Благоевград съобщиха, че са поискали писмено обяснение от фирма „Балико“ и след като се запознаят с обяснителната записка и направят анализ, си запазват правото да наложат административни санкции срещу фирмата и/или нещо повече. „Фирма „Балико“ носи отговорност за спазването на Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закон за защита на животните, както и Наредбата за овладяване популацията на кучета на територията на община Благоевград“, категорични са от кметството.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене