Имам и мюфтия отричат обвиненията за радикален ислям

ислям

Започна изслушването на обясненията на 13-те обвиняеми по делото за радикален ислям. До момента са разпитани само двама, първият е Саид Мутлу – имамът на Сърница, а вторият – районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих. Срещу тях са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа.

И двамата категорично отхвърлят обвиненията срещу тях, като уверяват, че никога в проповедите си не са призовавали за неспазване на законите на държавата, в която живеят, или разрушаване устоите на демокрацията.

Саид Мутлу и Абдуллах Салих отказаха да отговорят на въпроса на прокурора по делото дали са подавали данъчна декларация за доходите си през последните години. По отношение на иззетите при обиските в домовете им пари двамата дадоха различни обяснения, като посочиха, че парите са или лични средства от роднини, или пари от Главно мюфтийство за заплати на служителите.

В залата на Окръжния съд в Пазарджик, където се гледа делото, възникна напрежение, заради намесването на адвокати с реплики към обвиняемите. Забележка към защитниците бе отправена от съдия Ивета Парпулова.

Заседанието продължава с разпит на останалите обвиняеми.

dariknews./Пловдив

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене