ЮНЕСКО одобри плана на кабинета за втори лифт в Банско

Вицепремиерът Валери Симеонов покани всички членове на комитета на ЮНЕСКО в Банско

На проведената сесия в Бахрейн днес ЮНЕСКО не се противопостави на плана на правителството за развитие на ски зона „Банскo“ в рамките на национален парк „Пирин“.

Държавите членки на Комитета гласуваха решение, с което отбелязват, че инвестиционните предложения за изграждане на инфраструктурата, да преминат през задължителните според българското законодателство процедури и екологични оценки.  Както и молят българското правителство да предостави повече информация относно потенциалното изграждане на водохващания в рамките на обекта.

ЮНЕСКО моли България да не въвежда нови промени в действащия план за управление на парк Пирин, освен тези от 28 декември 2017 г., до приемането на новия план за управление на националния парк и прилагането на решението на Върховния административен съд по водените дела, касаещи нуждата за екологична оценка не само на конкретните инвестиционни намерения, но и на целия план за управление. Международната организация насърчава България да изработи и ясна визия за дългосрочното социално-икономическо развитие на буферната зона (в която се намира ски зоната) на национален парк Пирин и региона. Покана да посетят Банско, получиха всички членове на комитета на ЮНЕСКО от вицепремиера Валери Симеонов.

Правителството ще трябва да внесе доклад, отразяващ решенията на Върховния административен съд по делата до 1 февруари 2019, както и разширен доклад за опазването на национален парк „Пирин“ на 44-ата сесия на ЮНЕСКО през 2020 г.

На 28 декември 2017 г. Министерският съвет взе решение за промяна на действащия план за управление на национален парк „Пирин“, който вдига забраната за предлагане на нови инвестиционни намерения в рамките на съществуващата концесия. По този начин се прави първата стъпка към строителството на втори кабинков лифт. На 1 януари 2018 г. концесионерът „ЮЛЕН“ представи идеен проект за втори лифт с капацитет 3000 души на час и дължина 5,8 километра, свързващ град Банско с местността „Шилигарника“ в ски зона „Банско“. От „ЮЛЕН“ заявиха, че трасето на проекта преминава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона на парка. В две свои интервюта, съответно на 9 януари и 10 април, европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела заяви, че действията на правителството не нарушават европейското законодателство. Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу приветства решението като шанс за развитие и отличи България като добър пример за балансиран туризъм.

/24часа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене