Терзиева: Над 3 млрд. лв ще бъдат инвестирани в регионите

Терзиева

През следващите години по програмата „Региони в растеж“ в България ще бъдат инвестирани над 3 млрд. лв. за развитие на регионите, съобщи регионалният министър Десислава Терзиева, информира правителственият пресцентър.  От тях 466 млн. лв. ще бъдат съфинансиране от националния бюджет, а 2,6 млрд. лв. е безвъзмездната помощ от ЕС. Според Терзиева, един от приоритетите на правителството е намаляване на различията между регионите, тъй като в последните години диспропорцията се е задълбочилaEдин от основните финансови инструменти, които ще се използват за това, е Оперативна програма „Региони в растеж“. Нейният стратегически фокус е насочен към политиката за градско развитие чрез използване на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие в 67 града от първо, второ, трето и четвърто ниво.

Разработена е концепция за т. нар. модел за умерено полицентрично развитие и много европейски страни подкрепят този модел. „Не виждам пречка да започнем преговори с ЕК за 67 града”, категорична е Терзиева.

Според министърa на регионалното развитие има възможност преди официалното одобрение на оперативните програми да се стартират схеми. „Надяваме се преговорите да приключат до края на месец август, а и такава е тенденцията”, заяви Терзиева. Ние избързахме с един месец, организирахме се, така че да внесем оперативните програми преди края на май. Имаме готовност по ОП „Региони в растеж“ да отворим схеми в рамките на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, за подкрепа на първи, втори и трети клас пътища с бенефициент Агенция „Пътна инфраструктура“, както и за инвестиции в образованието и опазване на културно-историческото наследство.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене