Радослав Тасков: Общ брой подадени заявления за прием на деца в първа група за 2018-2019 година е 638

На днешната пресконференция по повод редовното заседание на Общински съвет Благоевград, председателят на съвета, г-н Радослав Тасков, запозна журналистите с предложенията включени в дневния ред и отговори на въпроси свързани с някои от точките.

            По повод предложението относно сформиране на първа възрастова група в общинските детски градини на Община Благоевград за учебната 2018/2019 година, с по-голям брой деца от определение максимален брой, бе зададен въпроса какво налага това увеличение. Г-н Тасков поясни, че всяка година Общински съвет постановява решение за увеличаване на максималния брой деца, поради увеличаване на броя на подадените заявления. Г-н Тасков цитира справка към месец юни 2018г., от директорите на детските градини в общината, според която 56 деца ще останат неприети, ако групите останат със сегашния си максимален брой от 25 деца. Настоящият проект за решение предвижда увеличаване на броя на децата в първа група до 29. По отношение на евентуалните притеснения на някои родители, че децата в група ще са твърде много, г-н Тасков цитира анализ за 2017-2018 година, според който средната месечна посещаемост е 17 деца в група. „Това решение няма да претовари материално-техническата база или педагогическите възможности на учебното заведение. Единствената цел на това решение е, нито едно дете да не остане неприето.“ – каза г-н Тасков. Общ брой подадени заявления за прием на деца в първа група за 2018-2019 година е 638.

            Председателят на ОбС Благоевград изясни пред журналистите и какво предвижда внесеното предложение относно поемане на краткосрочен дълг в полза на местната общност от Община Благоевград за плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз. „Това е на практика форма, общината да обезпечи финансирането на всички дейности свързани с изпълнението на европейски проекти. За да бъде верифициран един проект, който общината е спечелила, всички дейности по него трябва да бъдат изпълнени, изплатени и тогава общината може да получи верификация и възстановяване на средства от програмата. По този начин изпълнението на европроектите не се забавя и не се натоварва допълнително бюджета. Неслучайно кредита е за една година, на стойност до 5 милиона лева, поради големия брой проекти, които в момента се изпълняват в Благоевград.“ На практика средствата са за покриване на междинните разходите по започнатите проекти по оперативни програми, до получаване на средствата от крайните плащания.

            По повод  на третата точка в дневния ред, относно изменение и допълнение на Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред на община Благоевград, г-н Тасков информира журналистите, че се касае за допълване на разпоредбата с обособяване на нови 7 броя паркоместа при Първо общежитие на Американски университет. Тези паркоместа ще бъдат отдадени под наем на университета, по молба на президента на АУБ.

В одобрения дневен ред на предстоящата сесия са включени общо 20 точки.

Редовното заседание на Общински съвет Благоевград ще се проведе утре, петък, 29.06.2018г., от 9:30 часа в зала „22-ри септември“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене