Свържете се с нас

Култура

Нов тираж на вулгарния роман СХЕМА от Веселин Стаменов!

Публикувано

на

Веселин СТАМЕНОВ

Веселин СТАМЕНОВ

Вулгарният роман на годината! Една от най- четените и продавани книги в България – СХЕМА на нашия колега Веселин Стаменов, излезе днес с нов тираж, след като пилотния беше напълно изчерпан. Новината излезе първо на неговата авторска фейсбук страница – Веселин Стаменов – писател.

Книгата е един от „топ“ продуктите в сайтовете за онлайн продажби store.bg и www.ozone.bg, също така поръчките от новия тираж не спират да валят на личната фуйсбук страница на автора. Книгата СХЕМА е уникална по своя род, защото е една от малкото „забранени“ книги за продалжба в мрежата за разпространение на печатни продукти в България. Тя видя бял свят миналата година и първите и дни на съществуване, бяха белязани с изключителен скандал – веригата ХЕЛИКОН отказа да я разпространява с официално писмо до издателите от Топ Медия Пресс, въпреки, че преди това управителката на склада им госпожа Вълкова, заяви тираж за продажби.

До ден днешен не стана ясно защо СХЕМА беше изгонена от официалната търговия, така както не става ясно защо преди дни беше свалено прадеване на Милен Цветков, например. Всички говорят за цензура, а не са прави- трабва да се говори за автоцензура, което е много по страшно и скандално. Въпреки всичко обаче читателите се оказаха по силни от „силните на деня“ които видимо се уплашиха от СХЕМА и я поискаха през интернет и социалните мрежи. Сакаш на пук на автоцензурата. И ето нов тираж за СХЕМА, нов живот на скандалната книга… “ Значи всичко е имало смисъл…“, споделя доволен Веселин Стаменов пред Топ Преса и отказва повече коментар с думите :

„Каквото съм имал да казвам съм го казал в книгата….“ 

УНИКАЛНА ВИДЕО ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА СХЕМА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК И ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ ТУК : 

коментара

Култура

Тази вечер се открива „Банско филм фест“

Публикувано

на

Довечера в Банско се открива 18-тото издание на фестивала на планинарското и екстремното кино – „Банско филм фест“.

Повече от 100 филма от над 30 държави ще бъдат показани на форума, като част от тях са посветени на хората с увреждания, занимаващи се с екстремни спортове. Сред гостите на фестивала е германецът Томас Хубер – един от най-големите съвременни катерачи, италианските алпинисти Марио Виелмо и Себастиано Валентини, видели последни Боян Петров под връх Шишапангма, испански паракатерач, загубил крака си по време на изкачване и един от най-екстремните скиори на Франция.

Програмата на феста включва още изложби, презентации, детско кино и представяне на книги.

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Светъл празник е днес! Въведение Богородично

Публикувано

на

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът „Въведение Богородично“ в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл – ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали. За жалост и този празник днес е изпразнен от християнското му съдържание.

Пречистият храм на спасителя, многоценният чертог и Дева, 
свещеното съкровище на славата Божия, 
днес се въвежда в дома Господен, 
съпровождана от благодатта на Божествения Дух; 
нея възпяват ангели Божии: тази е небесното селение.

Въвеждане на Пресвета Богородица в храма

Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, разказват как Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Св. Герман, патриарх Цариградски, в една свещена песен влага такива думи в устата на св. Ана:

„Принасям на Господа моя обет, произнесен в скръб чрез моите уста. Затова събрах свещеници и сродници и им казвам: „Радвайте се с мене! Сега аз се явявам пред вас майка, довеждам дъщеря си и я предавам не на земен цар, а на Бога, Небесния Цар“.

"Въведение Богородично - икона в параклиса на Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски"

Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът.

Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като поличили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

Св. Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана (Лука 2:36-38). Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята пресвета Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала.

Св. Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в Св. Писание и в ръкоделията. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Св. Писание. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича прекрасна зора, от която изгряло Слънцето на правдата. „Дух Светий“ – говори свещената песен – осветил тази, която пребъдвала вътре в храма и била хранена с небесна храна“.

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но пресв. Дева им открила своето желание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

Иконата „Въведение на Божията майка“ представя тригодишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тая икона събитие трябва да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от млади години да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли.

Жития на светиите, Синодално издателство, София 1991 година.

Въведение на Пресвета Богородица в храма. Фреска от ок. 14 в. от Мануел Панселинос, Черквата Протата в Света Гора Атон. Presentation of Mary. Fresco in the Protaton Church on Mt. Athos attributed to Manuel Panselinos, fourteenth century. Източник: macedonian-heritage.gr

Въведение на Пресвета Богородица в храма.
Фреска от ок. XIV в. от Мануел Панселинос,
Съборната черква „Протата“ в Карея, Света Гора Атон. Източник: macedonian-heritage.gr

21 ноември е приет и за Ден на християнското семейство. 

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1-ви век. В този ден цялото семейство се събира. Приготвят се много лакомства за децата.

Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите.

“Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот. Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие и прочее. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието.”

Из “Слово за Въведение Богородично”

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

На този ден, народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Освен като ден на семейството, 21-и ноември се нарича и Вълча Богородица. Това е така, защото само Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия.

Имен ден празнуват: Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ПОПУЛЯРНИ