Лошото време е причината за болестта по лозята в Сандански

Дъждовното време, което се редува със слънчеви часове, е причина за болести по лозовите масиви край Сандански. Най-тежко е положението в района на санданското село Катунци. Лозята са засегнати от мана и пепелница.

„Времето е променливо, ту вали, ту пече слънце, а болестите това търсят – влага и топлина. Ако лозарите не се усетят навреме да пръскат лозята, то загубите при тях ще са сериозни. Длъжни сме да третираме с препарати насажденията си по-често от обикновеното”, заяви Йордан Халачев, който отглежда над 10 декара лозя край Катунци. Маната и пепелницата могат да се спрат само с често пръскане. Реколтата ще се спаси с третиране с препарати не през 10-14 дни, а най-много през 7 дни, само така ще се ограничат болестите и загубите по гроздето.

За да предпазят лозята си, хората в региона използват различни препарати. Тази година дори изпробвали нови марки с надеждата да добият качествено грозде, а след това и хубаво вино, с каквото се слави регионът. Лозарите, които нямат финансова възможност да пръскат с препарати, използват като заместител тютюнева вода – пораженията обаче са факт.

В района най-често отглежданите сортове са „Широка мелнишка лоза”, „Мелник 55”, „Мерло” и „Каберне”. Местните хора продължават да отглеждат лозя, за да припечелят допълнителни доходи.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене