Изчезна емблематичното пано от фигури върху сградата на бившата баня в Петрич, превърната в нощно заведение

 Емблематичното пано от фигури, което повече от половин век красеше фасадната стена на бившата градска баня в Петрич, превърната в питейно заведение след приватизацията, е свалено и в момента не се знае къде се намират уникалните малки скулптори. Възможно е фирмата, която санира сградата, за сметка на собственика, да е прибрала на съхранение ценното пано, и веднага след ремонта, който тече, фигурите да бъдат отново поставени на мястото си.

 Според известен петричанин, автор на герба на Петрич, уникалното художествено произведение на изкуството има автор, и той е чужденец. Гъркът подарил на добра воля паното при откриване на минералната баня през миналия век, и оттогава то се свърза като неизменна част от общия облик на града. “Фигурите са направени от специална сплав и са подредени в композиция, която в обединява цялостното виждане на автора за Петрич, като град на слънцето и минералните води“, припомнят символиката му и колегите на Александър Дончев, които с писмо до кмета на Петрич искат да научат каква е съдбата на свалената пластика от сградата на питейното заведение, което е на метри от общината.

 Вчера преди обяд никой от помощния персонал на заведението и работници от фирмата, която извършва санирането не знаеше къде са историческите фигури. Не се знае дали паното е придобито като актив при закупуването на сградата от петричкия бизнесмен Н. Влахов, или все още е собственост на община Петрич.

Венко Стефанов

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене